Av, med og for ungdom - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS
  • http://twitter.com/vestfoldfylke https://www.facebook.com/vestfoldfylkeskommune http://plus.google.com

 

  • 25. nov. 2016
  • 31. jan. 2017
  • Utdanning

Av, med og for ungdom

180 deltagere samlet på Ung i Vestfold-konferansen

I går møttes 180 ungdom og voksne til konferansen «Kunsten å tenke sammen» - og gjøre noe med det! Hovedarrangør var Vestfold fylkeselevråd, og det ble en flott dag med inspirerende og lærerike innslag i god veksling med dialoger og refleksjoner.

Mange aktører

Dette er tredje Ung i Vestfold-konkurransen i regi av Vestfold fylkeselevråd, og det er ungdommen som er konferansierer og som er prosessledere ved rundbordene. Mye av suksessen ligger i nettopp dette – det oppleves inkluderende og godt for særlig ungdomsskoledeltakerne at det er en i nær alder som leder diskusjonene og som skal sikre at alle blir hørt. Fylkeselevrådet har fått god hjelp av særlig Folkehelse og Utdanningsavdelingen i fylkeskommunen, men også av UngInfo Tønsberg, Vestfold barne- og ungdomsråd og Fylkesmannen.

Gjør hverandre gode

Den som fikk det ærefulle oppdraget med å åpne konferansen var den lokale idrettshelten Bjørnar Erikstad. Med sin oppvekst og sine idrettsmessige prestasjoner, til tross for fysiske utfordringer, var hans historie om hva som må til for å nå sine mål inspirerende og tydelig. Det viktigste er ikke å ha talentet, men gutsen, godt samarbeid og kommunikasjon med de rundt deg. Som idrettsutøver, så er det også hans oppgave å gjøre treneren god – å gjøre hverandre gode, noe som også er svært relevant i forhold til elev-lærerforholdet. Det var mye verdifullt å ta med seg videre fra Bjørnars åpning både under konferansens prosesser, men også etter konferansen.

Kommunikasjon i arbeidet med ungdom

Første hovedinnlegg kom fra Anniken Poulsson Beer, som hadde om empatisk og anerkjennende kommunikasjon. Anniken er Norges eneste trener i ikke-voldelig kommunikasjon, og holder mange foredrag om emnet. Elever opplever å ikke bli hørt av de voksne, og for å komme frem til gode løsninger sammen, så må man fokusere mer på selve kommunikasjonen. Dette ble derfor et viktig bidrag mot det å tenke sammen – og sammen komme frem til gode løsninger i arbeidet med ungdom.

Grundig research bak SKAM

Et særlig populært bidrag på konferansen var besøket fra produsentene av SKAM, NRKs store suksess. Marianne Furevold, prosjektleder for SKAM, og hennes partner Susanna Alicia Taylor, holdt foredrag om forskningen på ungdom som ligger til grunn for serien. Serien har virkelig truffet den tiltenkte målgruppen, 16-åringene, men den har også truffet en eldre målgruppe i høy grad. Det er åpenbart en grundig research bak serien og de kunne bidra med viktige innspill til hvordan man må jobbe for å få et solid bilde på ungdomsgenerasjonen – noe som er helt sentralt for å gjøre de rette tiltakene mot og overfor ungdom.

Presentasjoner fra konferansen

Bidrag fra konferansen - Resultater av bordprosessene (WORD)

Anniken Poulsson Beer - Kunsten å tenke sammen (PPT)

SKAM - Marianne Furevold og Susanna Alicia Taylor (PPT)