Krigsminner ved Lågen - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS
  • http://twitter.com/vestfoldfylke https://www.facebook.com/vestfoldfylkeskommune http://plus.google.com

 

Stridsbunkeren ved Katteberget. Fra v. Inger Lene Omholt Steen (fra Østlandsposten), Per Erik Olsen, Rune Sørlie og Yngve Halvorsen. Foto: Cathrine S. Engebretsen.
  • 07. mar. 2016
  • 31. jan. 2017
  • Kulturarv

Krigsminner ved Lågen

Bunkere besøkt i Larvik

- Denne sperrestillingen er unik. Det er bare her vi vet om med en stridsbunker og en mannskapsbunker på ett og samme sted, sier Yngvar Halvorsen. Sammen med Rune Sørlie og Per Erik Olsen kartlegger han krigsminner i Vestfold fylkeskommunes prosjekt Andre verdenskrigs kulturminner. Bunkerne ligger ved Katteberget, der Lågen renner ut i Larviksfjorden.

Tilpasset terrenget

Bunkerne utenfor de store kystfortene som Bolærne fort, Rakke fort, Vesterøen fort og Oddane fort er vanligvis tilpasset terrenget og ikke bygget etter standardmål for tyske bunkere. De kalles «Oslofjordtype».

Stridsbunkeren er antagelig bygget i 1942. Den har tre skyteskår. Mannskapsbunkeren har en gang og et rom, begge med buet tak som gjør dem sterkere. Den har også skorstein til en vedovn slik at soldatene kunne bo inne i eller søke ly her under flyangrep. Tak og vegger er bygget av armert betong i en meters tykkelse. 

Bygget i starten av krigen

-Betongen holder høy kvalitet, og det er ståldører av norsk fabrikat her. Det viser at bunkerne ble bygget tidlig i krigsårene, sier Per Erik Olsen. Det var i det hele tatt mye byggeaktivitet i Larvik fra 1941 og fremover. De historiske kildene forteller at det ikke fantes arbeidsledighet. 

Skulle beskytte mot alliert invasjon

I slutten av 1941 og i 1942 fikk alle forsvarsområdene i Norge ordre om å befeste kysten og gjøre seg klar for en invasjon. Larvik og Lista ble ansett for å være spesielt aktuelle på grunn av det flate terrenget på innsiden av kysten. Hitler så for seg at en alliert invasjon kunne være nært forestående på grunn av de ulike angrepene foretatt av britiske og noen norske kommandosoldater mot Måløy og Lofoten.

Bunkerne ved Katteberget dekket utløpet av Lågen. Dette var et mulig invasjonssted ettersom det var tilgang til vei, jernbane og en god havn som lå lett tilgjengelig ut mot havet, forklarer Rune Sørlie. Havnen var viktig for skipstrafikken til Danmark og Tyskland. Strategisk sett var området viktig for tyskerne, og de fryktet at en invasjon kunne komme her. 

Her kan du lese mer om prosjektet Andre verdenskrigs kulturminner.