Ut av komfortsonen - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS
  • http://twitter.com/vestfoldfylke https://www.facebook.com/vestfoldfylkeskommune http://plus.google.com

 

  • 24. sep. 2017
  • 12. jan. 2018
  • Idrett og friluftsliv

Ut av komfortsonen

Vestfold Toppidrett på samling

For sesongen 2017-2018 består Vestfold Toppidrett av 18 talentfulle utøvere fra 11 idrettsgrener. Denne uken var de på samling i Tønsberg, hvor de i løpet av to dager fikk opplevelser litt utenom sin normale treningshverdag – med blant annet motivasjonsforedrag, vikingskiproing og yoga.

Økende interesse

Vestfold Toppidrett er et samarbeidsprosjekt mellom Vestfold Idrettskrets og Vestfold fylkeskommune, og startet opp i 2003. Utøverne som tas ut får et bredt sammensatt idrettsfaglig, kulturelt og sosialt tilbud – og er et supplement til utøvernes eksisterende klubb- og trenerrelasjoner.

- Interessen for å bli med i denne satsingen er stor, og de siste årene har vi opplevd økning i antall søknader. Utvelgelsen av utøverstall er alltid krevende, og de som får plass er svært målrettet i sitt treningsarbeid, og holder et høyt nivå både nasjonalt og internasjonalt i sin idrett, forteller Bård Andresen, styremedlem og ansvarlig for Vestfold Toppidrett i fylkeskommunen.

Den langsiktige målsettingen med satsingen er å bidra til å skape OL- og VM-deltakere fra vårt fylke. Blant tidligere deltakere finner man for eksempel roer Kjetil Borch og håndballspiller Nora Mørk. 

Ut av komfortsonen

Samlingene skal ha både kulturelt, treningsfaglig og sosialt innhold. Gjennom kulturprogrammet får utøverne møte profesjonelle kunstnere eller oppleve kunst og kultur på annet vis, hvor de utfordres til å presse mentale grenser på en annerledes måte enn i idretten sin. På sist ukes samling fikk de bli med ut å ro Saga Oseberg – som er en fullverdig kopi av Osebergskipet.

Nytt styremedlem i Vestfold Toppidrett, og tidligere skøyteløper Mikael Flygind Larsen, har selv to OL og flere VM-deltakelser bak seg, og har stor tro på kulturdelen som en del av tilbudet til utøverne.

- Det at Vestfold Toppidrett også har innslag av kulturopplevelser i sitt program, bidrar til en helhetlig utvikling av utøveren, sier han.

En felles treningsøkt er fast innslag på samlingene, og også her utfordres utøverne ofte på noe nytt. Denne gangen sto yoga på programmet, og det var debut for flertallet.

- På samlinger driver vi med ting vi ikke gjør til vanlig. Denne gangen rodde vi et vikingskip, og hadde yoga. Jeg syns det er morsomt med noen utfordringer, og forsøke aktiviteter jeg ikke helt kan fra før, forteller 400-meterløper Josefine Tommine Eriksen fra Larvik.

Rett fokus

Å prestere over tid i toppidrett handler om mer enn det fysiske. Derfor var mentaltrener og coach Gyrid Beck Solberg invitert for å snakke om hvordan de gjennom bevisst kontroll på egne tanker kan legge bedre til rette for å nå sitt potensial.

- Hjernen vår er så enkel at den tror på alt du forteller den. Vi må aldri la tankene våre ha hjemme-alene-fest uten litt tilsyn. Vi må være bevisste. Vi er alt for gode på å fortelle oss selv hva vi er dårlige på. Når dere får negative tanker – stop opp og tenk: Får jeg gjort noe med det? I så fall gjør det. Hvis ikke, slipp tanken og gå videre, var noen av rådene hun formidlet.

Simen Halle Haugen fra Stavern, som omtales blant Norges største løpetalenter, lot seg inspirere.

- Jeg synes foredraget med Gyrid var spesielt inspirerende. Det var generelt en veldig fin samling, med trivelige folk. Det er veldig bra at vi prøver ut ulike ting som er nytt for de fleste og jeg har lært mye av de andre utøverne om trening. Jeg fikk en god dytt på den mentale biten av foredragene, sier han. Rifleskytter Jeanette Hegg Duestad fra Re er enig.

- Jeg tok mye med meg videre om den mentale biten, om at det er faktisk meg det kommer an på, og at det bare er jeg som kan gjøre en forskjell – i stedet å legge skyld på andre, sier hun.

Toppidrett er marginer

Vestfold Toppidrett har knyttet til seg ekspertise på flere sportslige felt, og hjelp til alt fra treningsplanlegging, testing, kosthold og skadeforebygging er en sentral del av tilbudet. På samlingen delte Tom Kristiansen - fysisk trener for noen av verdens beste håndballspillere i Larvik HK, av sin kunnskap om hvordan idrettsutøvere gjennom testing kan styre treningsplanleggingen bedre.

- Toppidrett handler om marginer, og på kort sikt kan Vestfold Toppidrett tilby det siste krydderet som gjør at treningsjobben i hverdagen kan gjøres mer optimalt. Det kan dreie seg bevisstgjøring på forskjellige områder i forhold til toppidrettslivet, men også fysikalsk behandling, coaching og annen veiledning. Det å treffe andre i samme situasjon er motiverende og man blir en del av et sunt og sosialt nettverk, sier styremedlem Mikael Flygind Larsen.

På samlingene deler også utøverne av egne erfaringer med hverandre. 800-metertalentet Malin Edland fra Larvik har fått det meste av denne sesongen spolert på grunn av skade. Hun holdt et ærlig og åpent foredrag for de andre om hvordan hun har taklet den vanskelige skadeperioden.

- Skaden påvirket hele livet mitt. Jeg gikk ned i karakterer på skolen, og slet med å finne andre ting som føltes meningsfullt. Men det kommer til et punkt hvor man må akseptere det, og gjøre det beste ut av situasjonen. Jeg trente mye alternativt, og fikk mer tid med venner. Skaden har gjort meg sterkere, sa hun.

Utøverstall 2017/2018:

Andre Tuzov, håndball, Falk Horten
Maren Aurora Våge, feltritt, Jarlsberg og Melsom Rideklubb
Maja Aspenes, roing, Horten roklubb
Ingvild Gåskjenn, sykling, Horten OCK
Malin Edland, friidrett/løp, Larvik turn
Hans Bernhard Burud, langrenn, Sande Sportsklubb/Team Nordre Vestfold
Josefine Tommine Eriksen, friidrett/løp, Larvik Turn 
Martine Gjøs, sykkel, Horten og Omegn CK
Simen Halle Haugen, friidrett/løp, IL Runar
Matias Øvrum, langrenn, IL Runar
Kasper Tveter, skøyter, IF Fram
Andrine Harriet Fremstad, langrenn, Nanset IF
Fredrik Solberg, parasvømming, Tønsberg svømmeklubb
Jeanette Hegg Duestad, rifleskyting, Nøtterø sportsskytterlag
Gabriel Slinger, terrengsykkel, Svelvik SK
Cedrik Bakke Christophersen, triathlon, Tønsberg Triathlonklubb
Helene Skuggedal, vektløfting, Larvik atletklubb
Fredrik Johnsrud, langrenn, Stokke IL