Vestfold-talenter fikk råd fra Kjetil Borch - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS
  • http://twitter.com/vestfoldfylke https://www.facebook.com/vestfoldfylkeskommune http://plus.google.com

 

  • 28. apr. 2017
  • 24. feb. 2018
  • Idrett og friluftsliv

Vestfold-talenter fikk råd fra Kjetil Borch

Vestfold Toppidrett-samling på Olympiatoppen

Vestfold Toppidrett er et idrettsfaglig og kulturelt tilbud til idrettstalenter i Vestfold, hvor målet er å gi talentfulle idrettsutøvere i alderen 15-19 år som ennå ikke er tatt opp i særforbundene et løft på veien til en karriere som toppidrettsutøver. Tirsdag møttes de til samling i Oslo, med foredrag og treningsøkt med Hortensroer og OL-medaljist Kjetil Borch – etterfulgt av kulturelt påfyll. 

Mental trening viktig

Borch, som selv har vært med i Vestfold Toppidrett – og vunnet både VM-gull og OL-bronse i dobbeltsculler, rådet i sitt foredrag utøverne til å ikke undervurdere betydningen av mental trening. 

- Det er lett å tenke negativt, spesielt når man har det vondt. Derfor bør man trene på å holde en positiv og motiverende indre dialog, også når kroppen begynner å bli veldig sliten, innledet han. 

Borch ga konkrete eksempler på hvordan utøverne kan endre tankesett under press, med paralleller til sine egne erfaringer – blant annet OL-finalen i Rio i båt med Olaf Tufte.

- Vi har ikke hatt foredrag om mental trening på samlingene tidligere, så det var på tide – siden det mentale er en stor del av vår treningshverdag. Kjetil holdt et veldig bra foredrag, og jeg plukket opp mange ting som appellerte til meg og sikkert de andre også, forteller Tønsberg-roer Adrian Lindgren. 

Vil utvikle VM- og OL-deltakere

Vestfold Toppidrett startet opp i 2003, og er et samarbeid mellom idrettskretsen og fylkeskommunen i Vestfold. Ambisjonene med satsningen er det lite å utsette på: 

- Vi skal bidra til å utvikle flere VM- og OL-deltakere fra vårt fylke, gjennom å være et verdifullt supplement til klubb- og trenerrelasjoner, sier kulturdirektør i fylkeskommunen, Arild Moen. 

Utøverne får i tillegg til to årlige samlinger tilgang på coaching og veiledning, fysisk testing, medisinsk støtteapparat og reisestipend. Et kulturprogram er også en del av tilbudet, hvor utøverne møter profesjonelle kunstnere som på en annerledes måte utfordrer de til å presse egne grenser.

Trening og kunst

Etter foredraget tok Borch utøverne med på en økt i Olympiatoppens basishall. Verdifullt, synes langrennsløper i IL Ivrig, Kristoffer Liset:

- Det er alltid lærerikt å se hvordan de beste trener. Jeg så godt på de 20 minuttene at det er han som har OL-bronse og ikke jeg (enda). Jeg så at jeg manglet noen treningstimer, men man får motivasjon til å gjøre jobben for å bli verdens beste. 

800 meter-talentet Malin Edland fra Larvik, er enig: - Jeg lærte noen nye basisøvelser som jeg kommer til å bruke i treningen min. 

Under samlingene får også utøverne alltid kulturelt påfyll, denne gangen i Ekeberg skulpturpark. 


Søknadsfrist 1. juni

Utøverstallen tas ut for et år om gangen og har det siste året bestått av 20 utøvere fra ni idrettsgrener. Søknadsfrist for neste periode er 1. juni, og utøverne søker selv via vestfoldtoppidrett.no. 

- Utøvere mellom 15 og 19 år med et høyt nasjonalt nivå i sin idrett, og som representerer en klubb i Vestfold, oppfordres til å søke. Konkurransen er hard, og i nåværende stall har flere gull i ungdoms-OL-, VM og EM, opplyser ansvarlig for Vestfold Toppidrett i fylkeskommunen, Bård Andresen.

Feltrytter Maren Aurora Våge fra Jarlsberg og Melsom Rideklubb sier hun er glad for å være med.
- Samlingene er innholdsrike og vi lærer alltid noe nytt, i tillegg til at vi får bli kjent med andre hyggelige utøvere. I det siste har jeg også benyttet meg en del av mentaltreneren som er med i teamet vårt, Brynjar Fyyn. Han er veldig flink og har hjulpet meg mye! Hun får støtte av Adrian Lindgren:

- Vestfold Toppidrett er som en slags ekstra person som du har i ryggen hele tiden. Om du sliter med noe, strekker de ut en hånd og har fagpersonell som kan hjelpe deg. Vestfold Toppidrett fører også oss utøvere sammen, og vi får lært av hverandre og hørt om hverandres treningshverdag. 

Utøverstall 2016/2017

Andre Tuzov, håndball, Falk Horten

Siw Døvle, fotball, Urædd FK/ Halsen IF

Tormod Hauene, håndball, Falk Horten 

Leif Erik Brenne, håndball, Falk Horten

Maren Aurora Våge, feltritt, Jarlsberg og Melsom Rideklubb

Nora Skuggedal, styrkeløft, Larvik Atletklubb            

Adrian Lindgren, roing, Tønsberg roklubb

Maja Aspenes, roing, Horten roklubb

Ingvild Gåskjenn, sykling, Horten OCK

Torjus Sleen, sykling, Tønsberg Cykkelklubb

Malin Edland, friidrett/løp mellomdistanse, Larvik turn

Kristoffer Liset, langrenn, IL Ivrig

Fredrik Johnsrud, langrenn, Stokke IL

Hans Bernhard Burud, langrenn, Sande SK ski

Josefine Tommine Eriksen, friidrett, Larvik Turn 

Magnus Rød, paralangrenn, Stokke IL

Vetle Stangeland, skøyter hurtigløp, Tønsberg Turn

Eirik Aabrekk, langrenn, Runar IL

Iver Knotten, sykkel, Tønsberg CK

Martine Gjøs, sykkel, Horten og Omegn CK