Prosjekter - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS
  • 17. nov. 2016
  • 28. nov. 2016

Prosjekter

Musikk i fengsel og frihet

Musikktilbudet er for deg som har et ønske om å lære å spille et instrument, eller videreutvikle deg på et instrument.

Undervisningen består av individuell opplæring i gruppe, med stort fokus på samspill.

Tilbudet foregår to ganger i uken fordelt på fem timer. Utsikten har et fullt utstyrt bandrom.

Instruktør har lang erfaring som gitarlærer og profesjonell musiker.

 

Internasjonalt skolehageprosjekt

Utsikten har sin egen økologiske skolehage med drivhus. Der kan elever være med å planlegge og følge dyrkingen gjennom sesongen. Produktene inngår i husets daglige lunsj og noe blir videreforedlet og solgt på det årlige julemarkedet. I Fengselet i Malawi har de et parallelt prosjekt.

I 2001, i et overbefolket høysikkerhetsfengsel i Malawi ble frøet til prosjektet «Fra lange til grønne fingre» sådd. Noen innsatte kunne skrive, andre kunne ikke. Noen tok initiativ til å undervise hverandre. På dette tidspunktet var undervisning i fengselet radikalt. Fengsel skulle være straff, ikke rehabilitering. I 2007 reiste to studenter fra Tønsberg til Malawi og fikk høre om fengselet. I 2008 ble Future in our hands, Malawi opprettet. Det er et styre av lokale frivillige utenfor fengselet. De støtter fengselsundervisningen og retter fokus mot økologisk dyrking i fengselet og kunnskap om miljø og bærekraftig utvikling.

Innsatte i fengselet skal få et måltid om dagen, men det hender ofte at de ikke får dette måltidet grunnet mangel på råvarer eller kull for å lage maten. Dyrking av mat er et viktig bidrag til bedre ernæring. Kunnskap om å dyrke jorda er også nyttig å ha med seg i livet etter løslatelse. I dag er det 35 innsatte som fungerer som lærere. Rektor er selv innsatt. Alle jobber frivillig. Skolen har blitt anerkjent av fengselet og har over 400 elever. De utmerker seg på nasjonale eksamener med sine gode resultater.

Målet er å gi innsatte kunnskap så de ikke begår nye kriminelle handlingene og å gi de som har vært for fattige til å ta en utdannelse utenfor en sjanse til å gjøre det innenfor fengselet. Det er stor mangel på lærere og læremateriell i fengselet, og undervisningslokalene er svært lite egnet.