Biologitur til Oslo - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • 26. nov. 2015
  • 30. okt. 2017

Biologitur til Oslo

Våre elever i biologi har besøkt Universitetet i Oslos skolelaboratorium.

I forrige uke besøkte våre elever i programfaget Biologi 1 Universitetet i Oslo og deres skolelaboratorium. Elevene fikk der bli kjent med det biologene på UiO forsker på. De fikk gjøre praktiske forsøk i laboratoriet og snakket om forsøksoppsett, positive og negative kontroller, variable og paralleller og deretter knyttet resultater til forventninger og hypoteser.

I tillegg til praktiske laboratorieforsøk, fikk alle elevene møte studenter som studerer ved Institutt for biovitenskap. De fikk også studieinformasjon og omvisning på campus.

UiO

Ui

 

Forsøket de var med på var Påvisning av HIV- antistoff ved bruk av ELISA.

I dette forsøket ble det brukt en metode som kalles Enzyme – linked immunosorbent assay (ELISA) til å illustrere immunologiske prinsipper. ELISA utnytter den spesifikke bindingen mellom antistoff og antigen.  I kroppens immunforsvar er antigen et fremmed og potensielt skadelig molekyl som kroppen beskytter seg mot. I praksis kan vi lage antistoffer mot hvilke som helst protein eller molekyl. Dette har åpnet for en rekke anvendelser av ELISA teknikken. Konteksten for øvelsen er påvisning av HIV-antistoff. Elevene fikk da bruke metoden til å avdekke hvorvidt det er HIV-antistoff i blodet til ulike fiktive pasienter. Veldig spennende var dommen fra elevene, som ikke sparte på kruttet og kalte det den beste fagdagen noensinne.

UiO

Også representantene på UiO var imponerte. De skrøt av elevene våre og sa dette var en av de beste klassene de har hatt på besøk!

Biologi