Lærdommer etter en vanskelig uke - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • 20. nov. 2015
  • 30. okt. 2017

Lærdommer etter en vanskelig uke

Vi har hatt en krevende uke på Greveskogen.

Det begynte på tirsdag, da det kom mange meldinger på nettapplikasjonen Jodel med grove krenkelser og sjikane av elever og lærere på skolen. Jodel ble også brukt til å mobilisere til matkrig i skolens kantine og til å utløse falske brannalarmer. Matkrigen ble forhindret ved at mange ansatte var til stede i kantina, men brannalarmen ble utløst tre ganger. Falske brannalarmer er alvorlig. De avbryter undervisningen, de reduserer respekten for alarmen, og de gjør at store ressurser mobiliseres uten grunn.

Natt til onsdag fanget politiet opp flere trusselmeldinger mot skolen sendt på Jodel. Meldingene ble vurdert av politiet og skolen til å være så alvorlige at skolen ble stengt denne dagen. Politiet gjennomsøkte rutinemessig skolen med hund, og ikke noe mistenkelig ble funnet. Trusselsaken ble heldigvis raskt oppklart. En 16-åring som ikke er elev ved skolen, kontaktet politiet og sa at han hadde sendt meldingene. Etter avhør og tekniske undersøkelser konkluderte politiet med at tilståelsen var reell, og at 16-åringen ikke hadde forstått rekkevidden av det han hadde gjort. Vi kunne derfor sende ut melding om at skolen var trygg, og at det ble vanlig skoledag på torsdag.

Torsdag morgen samlet vi alle skolens elever og ansatte i aulaen kl 08.00. Representant for politiet og undertegnede informerte om hva som hadde hendt, og forsikret om at skolen nå var trygg. Elevene fikk beskjed om hvem de kunne snakke med hvis de fremdeles følte usikkerhet etter det som hadde hendt. Hovedbudskapet på møtet var at alle måtte lære av de siste dagers begivenheter, og at den viktigste lærdommen er hvordan vi omtaler hverandre på nettet. Jodel er ekstra skummel: Den gir tilsynelatende full frihet til å skrive hva som helst om hvem som helst, samtidig som den fratar senderen alt ansvar ved at avsender er anonym. Torsdag kveld ble jeg oppringt av lederen av den skandinaviske avdelingen til Jodel. Han beklaget det som hadde skjedd. Han bekreftet at Jodel ville samarbeide med politiet og oppheve senderens anonymitet dersom innholdet i meldinger er brudd på norsk lov. Det gjelder trusler, diskriminering og grove krenkelser.

Vi må for all del forhindre at applikasjonen Jodel og andre sosiale medier ødelegger det gode miljøet på skolen. Det store flertallet av elevene på Greveskogen er høflige, blide og hyggelige. Mange elever har sendt meldinger på Jodel med beskjed til medelever om at de må stoppe med mobbingen. Jeg er overbevist om at det bare er et lite mindretall av elevene som sender sårende og uakseptable meldinger. Men slike meldinger gjør stor skade: De ødelegger relasjoner, de gir grobunn for rykter og konflikter, og de øker sjansen for at elever blir syke og slutter på skolen.

Elevrådet og skolemiljøutvalget har tatt flotte initiativ for å verne om skolemiljøet og har satt nettmobbing på dagsorden. På morgenmøtet på torsdag holdt elevrådsleder Sabrina Silva en modig og tydelig appell, der hun refset de av elevene som sender krenkende meldinger. Dette skal skolen følge opp, f. eks. med en temadag om nettvett.

Skolen har ikke myndighet til å stoppe applikasjoner og nettsteder. Men fra nå av vil skolen følge enda bedre med på hva som blir lagt ut på Jodel og andre sosiale medier. Og vi vil konsekvent politianmelde alle lovbrudd, både trusler og eventuelle krenkelser. Politiet har sagt at de vil prioritere slike saker. Flere andre videregående skoler i distriktet har allerede anmeldt slike saker.

Det har skjedd svært mye positivt på Greveskogen de siste par årene. Vi har fått klart bedre resultater på alle områder, og elevene har tatt mange viktige initiativ for å skape et godt miljø på hele skolen og i klassene. Vi skal raskt komme over denne vanskelige uka, trekke de nødvendige lærdommer og videreutvikle det gode miljøet på skolen, som de fleste av oss er så glad i.

Hans Kristian Voje, rektor