Bilkrasj på parkeringsplassen - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS
  • https://www.facebook.com/HolmestrandVideregaendeSkole?fref=ts

 

  • Dag-Olav Røed Johnsen og Kari Anne Eriksen Flø
  • 04. apr. 2014
  • 29. jan. 2017

Bilkrasj på parkeringsplassen

Heldigvis var det et arrangert krasj i regi av statens vegvens og nødetatene. Krasjet var en del av russens Helse- og trafikkdag, men også vg2-elever fikk være med å se på hvordan et krasj i 50km/t og en påfølgende redningsoperasjon foregikk.

Hele seansen ble godt kommentert av Jørn Fossnes, instruktør og kursholder i nødetaters arbeid, med over 35 års erfaring som ambulansearbeider. Fossnes’ kommenterte ned til minste detalj hva som foregikk og ga derfor publikum et inntrykk av hvor godt koordinert en slik redningsoperasjon er. Han fikk også med seg publikum på de elementære tingene, som nødnummerne.

 

Alvorlig krasj

Etter krasjen, som ble fjernstyrt, kom både brannvesen, politi og ambulanse. Brannvesenet jobber for å kontrollere en evt. brann og å frigjøre bilister, politiet etterforsker og ambulansearbeiderne utfører førstehjelp. Selv ved en krasj der kun èn bil kolliderte i 50 km/t var det omfattende skader som nødetatene brukte mye tid på å få løst.  

 - En slik krasj er alvorlig. Bilisten som blir påkjørt slik som det ble her, er gjerne bevisstløs med indre blødninger, nakkeskade og alvorlig skader i beina, sier Marita Gran – ambulansearbeider i Vestfold.

 Nødetatene etter 50kmt krasj

Preventivt arbeid

Tidligere på dagen hadde det også vært foredrag av både Trygg trafikk, lokalt politi og rådgiver.

Trygg Trafikk viste en film Kunne det vært deg? Som viste gjennom intervjuer hvordan familie, venner og sjåføren av en bil, som var i en ulykke der ei jente døde. Etter dette fortalte politiet med Henning Johansen litt om lovverket, og at lovverket også gjelder russen. Han var klar og konsis og svarte på alle spørsmålene russen satt inne med.

Skolens rådgiver, Karin Haugo, satte fokus på hvordan russen skal ta vare på hverandre i russetiden, og viktigheten av det å være der for hverandre uansett. Norsk Luftambulanse avsluttet økten i auditoriet, der Jørn Fossnes fortalte og viste film og bilder om Når ulykken er et faktum hva da? Han fikk med elevene og de ble bevisste på hva man gjør hvis noe skjer. 

Jørn Fossnes hadde vært med på hele programmet, og spurte elevene om han og politiførstebetjent Henning Johansen var den eneste som fikk tårer i øynene av å se og høre på ulykkehistorier.

 - Med de erfaringene vi har, blir vi lett beveget av det elevene i dag har sett. Vi kjenner igjen luktene, lydene, følelsene. Vi vet at dette ikke bare er noe som skjer i Hollywood, sier Fossnes – som tydelig er opptatt av preventivt arbeid. Derfor opplever vi at det vi gjør her har en viktig funksjon. Vi ønsker at færrest mulig av elevene på Holmestrand vgs får oppleve det vi har opplevd.

Nødetatene etter 50kmt krasj

Viktig for russen

Russepresident Lin Tronrud mener det var et vellykket arrangement som fikk mange til å ble bevisst på hva slags ansvar man har som bilist.

 - Det var spesielt spennende med krasjen. Å se hva slags skader som kan oppstå i såpass lav hastighet, var overraskende. Dette er jo hastighet som er lik, eller lavere enn det vi kjører til skolen i. 

I russepresidentens russebil jobber de nå med nettopp sikkerheten. Målet er å få den godkjent teknisk kontroll som fører til såkalt russeoblat.  Statens vegvesen tilbyr gratis russebilgodkjenning, noe Tronrud mener fører til at mange russ tar det ekstra steget for å få en ikke-obligatorisk test av bilen.

Til slutt gjentar Tronrud beskjeden fra redningsetatene om å passe godt på hverandre:

 - Ta ansvar for deg selv – også av hensyn til de andre rundt deg.

Vi takker alle som stilte opp på denne dagen, og som er med på å bevisstgjøre de forskjellige aspektene man kan komme utfor i russetiden.

Nå er det kun kort tid igjen til skolens vårtegn er i gangene – de røde buksene. Husk at dere må ta vare på hverandre!


Krasjdemonstrasjon