Det angår også deg - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS
  • https://www.facebook.com/HolmestrandVideregaendeSkole?fref=ts

 

  • Rikard Romtveit og Ståle Fjeldstad
  • 23. sep. 2016
  • 29. jan. 2017

Det angår også deg

I uke 38 var vg3-klassene gjennom Den kulturelle skolesekken invitert til et annerledes skolesekkprogram i Berg fengsel utenfor Tønsberg. Der ble vi tatt imot av den dyktige formidleren Ulla Nachtstern, som med utgangspunkt i sin egen familiehistorie fort

«Politiet hentet meg i dag og tok meg med til Vestbanestasjonen i Oslo. Der ble jeg sammen med mange jøder fraktet til Tønsberg hvor vi kom fra seint om kvelden. Derfra måtte i gå regnvær til Berg hvor vi ble plassert på rom med 18 andre. Vi var sultne, trøtte og våte og fikk en sur lapskaus å spise. I rommet var det ikke et toalett, bare en bøtte i hjørnet. Mange av oss ble syke av maten og bøtta fløt over av all dritten», forteller Ulla Nachtstern. Hennes foredrag om Holocaust, bygger på egne undersøkelser i Riksarkivet, samtaler med folk som satt på Berg, samt hennes egen families historie.

Historien om hvor dårlig jødene ble behandlet og hvordan «gode» nordmenn deltok aktivt i jødeforfølgelsen og bidro til utryddelsen, gjorde sterk inntrykk på oss i påbyggklassen da vi var der på tirsdag, understreker Rikard Romtveit.

«Veldig få tenker på Vestfold når de tenker på folkemord. Men folkemordet fant sted her også», slo Nachtstern fast. Vi fikk blant annet vite at Berg interneringsleir var direkte underlagt norsk politi, og ikke, slik man kanskje kunne trodd, den tyske okkupasjonsmakten. Det gjorde sterkt inntrykk på oss å få vite at alle dem som arbeidet som voktere i leiren, var nordmenn, og mange av dem unge menn fra Vestfold, særlig når vi forstod hvilken råskap mange av vokterne møtte de innsatte med.  

 Elevene ble i tillegg tatt med ned i kjellerrommet der straffecellene lå, og fikk kjenne litt på de uhyggen som rådet der. – «Det opplevdes som et veldig viktig og nyttig besøk», sier Ida Toftner, elev i 3STB, og de fleste var enige i at de hadde fått noen viktige nye perspektiver på krigsårene

Millioner, sa de, ikke glem det. Millioner.

Jeg er bare én. Jeg er én som var her. Jeg er én som dro bort.

Blant millioner glemmes man fort.

Jeg er én. Ta mitt navn og gjem det.

- Dikt av Margaret Skjelbred, fra minnestein utenfor Berg fengsel.