Det lønner seg å resirkulere - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS
  • https://www.facebook.com/HolmestrandVideregaendeSkole?fref=ts

 

  • Dag-Olav Røed Johnsen
  • 17. mar. 2014
  • 29. jan. 2017

Det lønner seg å resirkulere

Det var duket for et flott arrangement da fylkesvinnerne i den store telysjakten skulle markeres på Hydro i Holmestrand. Best i fylket var hjemmelaget Olivia Stranna Holt og Madeleine Fjeldheim fra Holmestrand vgs.

Jentene hadde samlet hele 5811 telys – nesten 3000 telys hver. Flere av personalet ved HVS har bidratt med sine brukte telys, og jentene har renset lysene for veker og reststearin. Lærer Marie Ørdal har aktivt brukt telysjakten som en oppgave i elevenes arbeidstrening:

- Det å sette i gang og fullføre et slikt prosjekt gir god trening i regning, utholdenhet og finmotorikk . Når de i tillegg blir fylkesvinnere fører dette til en verdifull følelse av mestring.

Elever fra Holmestrand vgs, Lid og Helgerud ble tatt i mot av Holmestrand skolekorps før sjef for Hydro, Kjetil Ebbesberg, fortalte om Hydros rolle i telysjakten:

- Vi på Hydro samler ikke bare inn, men produserer også telys. Derfor er det gøy for oss å være med på telysjakten og kunne vise dere hele prosessen. 

 

IKEA-Initiativ

Det var IKEA som for tre år siden tok initiativet til telysjakten. Utgangspunktet var at IKEA så at de solgte veldig mange telys, men at veldig få ble resirkulert. Siden tomme telys nesten er rent aluminium, er de veldige godt egnet til gjenvinning.

Siden den gang har 87 000 elever i Norge bidratt til å samle nesten 30 000 000 telys, nesten 20 tonn.

- For tre år siden var det kun 24 % som resirkulerte telys. Nå er det 34 %, forteller en engasjert Nina Schefte, leder for bærekraft i IKEA.

IKEA kontaktet WWF, Syklus, Grønnpunkt og Hydro og sammen står disse for livssyklusen til et telys.

- Vi startet telysjakten for å skape en atferdsendring. Vi har i dag et forbruk som krever tre ganger så mange ressurser som planeten vår produserer. Da er vi nødt til å tenke gjennvinning, og den jobben elevene har gjort er utrolig viktig for å spre kunnskapen at telys skal resirkuleres.

 

Pølser , tryllekunstner og minister

Som premie hadde jentene allerede fått medalje, solcellelampe fra IKEA og Pandabamse fra WWF. På markeringen fortsatte moroa: Pølser, boller, juice – og ikke minst Hydro sin selvproduserte aluminiumsboks med vann.

Tryllekunstneren Jon Ensor viste at det var flere likhetstrekk mellom gjenvinning og trylling ved å trylle om gjenstander til glass, telys og mobiltelefon. Dog var tryllingen noe raskere enn gjenvinning.

Også klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft dukket opp for å kaste glans over markeringen. Noen elever hadde laget en krone av telys, og elevene stilte gode spørsmål til ministeren. Gruppevis fikk de elevene som ville komme inn på fabrikken og se telysene smeltes om til aluminium. Siden aluminium er 100% fornybar, er det bare fantasien som kan sette grenser for hvilken form de innsamlede telysene inntar nå. Olivia og Madeleines innsamlede telys var ifølge Hydrosjef Ebbesberg nok til å bygge en helt ny sykkel.

 

Overrekkelse av telys til Hydrosjefen

 - Dette er jo nok til en ny sykkel, utbrøt fabrikksjef Ebbesberg til Olivia og Madeleine under den offisielle overrekkingen. Representanter fra bak f.v. WWF, IKEA, Syklus og Grønnpunkt. Foran v.f. Hydro, Olivia og Madeleine.

 

Utfordring

Ebbesberg hadde videre en utfordring til alle elevene:

- Fortell det dere har lært ved å delta på telysjakten til fem mennesker, og be dem fortelle de til fem nye. Da vil plutselig alle i hele Norge vite at telys ikke skal kastes i restavfallet, men resirkuleres.

 

… og hvor du skal gjenvinne telysene dine? Kast dem i beholderen for glass og metall (eller spar på dem for å støtte neste års telysjakt).