Viktig foredrag av Amal Aden for VG3 - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS
  • https://www.facebook.com/HolmestrandVideregaendeSkole?fref=ts

 

  • Justas Miseikis, Mats Enerhaugen, Anne-Helene Jakobsen, Mikael Antonsen, Ida Rød, Mallrichsen og Nastheo Ilyas Ahmedin U
  • 07. nov. 2016
  • 29. jan. 2017

Viktig foredrag av Amal Aden for VG3

Som en del av litteraturuka i Vestfold, fikk Holmestrand VGS besøk av Amal Aden i dag.

Amal Aden er en norsk-somalisk forfatter på 33 år som holdt foredrag på Holmestrand Videregående Skole i dag. Hun er muslim, homofil, og hun har kort hår, og er truet av flere hundre individer. Og hun er stolt av å være akkurat den hun er.

Hun snakket om ytringsfrihet, verdiene av ytringsfrihet, hun prøvde å lære oss hvordan man skal uttrykke ytringsfrihet uten å være redd, eller få konsekvenser. Hun fortalte oss mer om hvordan folk fokuserer bare på «meg meg meg», og at vi heller burde lytte til den andre personen og hjelpe til. Det blir ikke alltid at vi blir enige med alle, men det er alltid greit å respektere hverandres mening, altså «enig i å være uenig».

Hun er glad i å provosere, og uttrykke seg. Som barn, har hun fortalt oss at hun har blitt torturert, og da hun kom hit, hun følte seg ikke så fri. I Norge, sier hun, man burde ikke være redd for å si sin mening.

Mange ungdommer i Norge også sliter med psykiske lidelser, som mange ikke prater om. De gjemmer det ved å være på sosiale medier og dele det beste som har skjedd. Mange er så fokuserte på andres sine «perfekte liv», at ungdommene vil nå det livet, som ikke finnes.

Det er viktig å se hverandre i øyene, og lytte, og si sin mening uten at du må være enig, viktigst er å respektere hverandre for hvem de er. Vi tenker at budskapet hun prøver å komme frem til, er at uansett hvor du er fra, hvem du er og hvordan du er, så skal man alltid vise respekt og ikke dømme noen. Man skal se mennesket, og ikke bare deres religion, hudfarge etc. Men at man fremdeles skal kunne diskutere og kunne være uenige, man skal ikke være redd for å komme frem med sin mening, det som er viktig er bare at man ikke skal dømme.

Bilder fra foredrag av Amal Aden