Foredrag med prisbelønt fotojournalist - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS
  • https://www.facebook.com/HolmestrandVideregaendeSkole?fref=ts
  • Dag-Olav Røed Johnsen
  • 04. apr. 2014
  • 29. jan. 2017

Foredrag med prisbelønt fotojournalist

Noen heldige klasser fikk fredag 4.april oppleve et glimrende foredrag av den prisbelønte fotojournalisten Aleksander Nordahl.

Nordahl, som selv gikk to år på Holmestrand vgs, har tidligere blant annet jobbet i NTB og Dagbladet, men jobber nå i Dagens Næringsliv. Han har vunnet flere nasjonale og internasjonale priser for sitt arbeid.

 - Selv om Dagens Næringsliv kanskje høres kjedelig ut, kan jeg garantere dere at det ikke er det. Jeg har helt klart verdens beste jobb, sier en engasjert Nordahl.

Hverdagen til en fotojournalist er uforutsigbar. Nordahl kan komme på jobb, og senere på dagen befinne seg på slottet, i Holmestrand eller London. Han kom nettopp hjem fra Frankrike, Italia og Tyskland og har tidligere dekket flere kriserammede områder, slik som Mexico, Mogadishu, Zimbabwe og Afghanistan.

 

Filter

 - Min jobb som fotograf er å være filteret mellom dere og virkeligheten. Jeg opplever jo virkeligheten, men må ta bilder som både visuelt og journalistisk kan forsvares. Verden er jævlig, så det er mye jeg ikke kan vise. I tillegg må jeg tenke på lys og komposisjon når jeg jobber.

Han viser bilder fra en serie han tok i Mexico, der narkokartellene har absolutt makt og daglig dreper på bestialsk vis. De grusomme bildene av henrettede sivilister som ruller og går på lerretet, får en til å tenke på hva slags bilder som ikke kan vises.  

 - Høye våpensmell når jeg er på oppdrag er bra, vet dere hvorfor? spør han retorisk.

 - For da er det de jeg er sammen med som skyter på de andre”

Flere bilder. Amputerte lemmer på barn. Henrettet trebarnsmor på åpen gate. Erna Solberg blir statsminister. Døde babyer. Norsk minister som prater med styrtrike sjeiker. Variasjonen og bredden i bildehistoriene er enorme.

 - En fotojournalist må være oppriktig nysgjerrig. Ha et behov for å vite og å lære. Da blir alle oppdrag automatisk interessante og meningsfulle.

Arbeidstiden kan til tider være intensiv.

 - Hvis jeg følger en minister som har et program fra 0800 – 2100, så jobber jeg fra 0800 – 0100. Jeg må nemlig få sendt bildene og skrevet saken før jeg legger meg. Nyhetssaken blir sendt til desken i Norge, som får tittel, ingress og bildetekst til å stemme med bildene før den går i trykken.

 

Mye forarbeid

Nordahl ga et solid innblikk i hvordan man går frem som fotojournalist i spente deler av verden.

Først må man få ordnet med kontakter. Facebook har her blitt et verktøy, og journalister fra hele verden er med i en lukket gruppe der man kan dele erfaringer om kontakter og såkalte “fiksere”. Alt etter oppdragets art, er Nordahl enten en tydelig journalist, ikledd rollen som turist med kompaktkamera, eller undercover – som den gangen han dekket en sak om diamantsmugling i Zimbabwe. Da ga han seg ut for å være en diamantsmugler fra Norge. Han viste en “selfie” han hadde tatt av seg selv før et møte med spioner. Bilde av fotografen i dress, brylkrem i håret og stresskoffert ga god latter fra publikum. Før hans reise til Afganistan pugget han trosbekjennelsen fra koranen for å få Taliban til å bli mer vennlig innstilt.

 

Lokalt oppdrag

Nå for tiden følger han Tom og Marius Remman. Tom Remman er lærer på skolen, sønnen Marius er elev på studiespes. med toppidrett. Når begge nå satser mot en av verdens hardeste konkurranser: Triathlonet Norseman, følger Nordahl og kameraet hans med. Saken om holmestrendingene skal etter planen bli publisert i Dagens næringsliv i påsken.

 

Engasjerte elever

Både lærere og elever var tydelig interessert. Mange gode spørsmål fra salen ga et stadig større innblikk i hvordan det kan være å være en prisbelønt fotojournalist. Kanskje tente det en gnist i noen, slik at Holmestrand videregående skole i fremtiden kan skryte av å ha vært med på å forme flere prisvinnende fotojournalister.

 

Les mer om Aleksander Nordahl på http://aleksandernordahl.com/