Motivasjonsforedrag med Marco Elsafadi - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS
  • https://www.facebook.com/HolmestrandVideregaendeSkole?fref=ts

 

  • Dag-Olav Røed Johnsen
  • 18. aug. 2014
  • 29. jan. 2017

Motivasjonsforedrag med Marco Elsafadi

For å sparke i gang skoleåret var basketballspiller, foredragsholder og vinneren av tv-programmet "Mesternes Mester", Marco Elsafadi, invitert til Holmestrand vgs første skoledag

Elsafadi, som i tillegg er coach for toppidrettsutøvere, fortalte de om lag 400 oppmøtte om temaer nok mange kan identifisere seg i - kanskje spesielt i skoleoppstarten.

Elsafadi fikk elever og ansatte med seg, blant annet ved å stadig be om respons via håndsopprekning:

 - Rekk opp handa hvis dere kjenner noen på skolen med litt mer status og makt enn andre.

De fleste rakk opp handa, før Elsafadi fortsatte:

- Disse personene har ofte en enorm makt, og det er dermed viktig at disse personene bruker den makten positivt og inkluderende i stedet for negativt og ekskluderende. 

Foredraget fortsatte med en del historier fra hans privatliv som skisserte denne tematikken. Blant annet fortalte han om hvordan det var å komme til Norge som flyktning. Om hvordan han ble inkludert av noen nabobarn, og hvordan nettopp denne inkluderingen var starten på han og familiens integrering. En annen historie dreide seg om hvordan det var å være skoleelev i en ny, ukjent by da han flyttet hjemmefra for å spille på eliteserielaget Kristiansand Pirates. Og følelsen av å være nær å avbryte drømmen sin ved å planlegge å slutte i eliteserien og flytte hjem igjen fordi han ikke fikk venner på den nye skolen. 

Skjebnen skulle derimot vise seg annerledes i form av én enkelt setning, som Elstafadi mente var hele årsaken til at han allikevel ikke ga opp:

En medelev tittet en dag inn der Elsafadi satt, i et ellers tomt klasserom, og spurte: "Har du lyst til å være med å hilse på noen venner?"  Èn setning, men med mye verdi - som førte til at Elsafadi fant sin plass i skolehverdagen - og dermed også sin plass på basketballaget, og etter hvert landslaget. 

Med denne historien som utgangspunkt spurte han tilhørerne:

  - Hva slags ansvar tar dere for de personene som trenger noen? Det er et ansvar hos alle, men spesielt til de som er mest populære. 

Videre snakket han om selvtillit, et begrep han definerte som den egenskapen "vi tar i bruk for å gjøre noe vi egentlig ikke tør, men som vi egentlig vet at vi har godt av å gjøre".

 - Selvtillit er noe vi i stor grad styrer selv, men vi blir jo også påvirket av impulser utenfra. Men vi er fullt i stand til å bestemme hva som vi blir påvirket av. 

Skal man la seg såre av negative bemerkninger, eller heve seg over dem? Og hvordan hjernen fungerer når man får et vanskelig spørsmål eller en utfordring? Ifølge Elsafadi er det ikke alltid den mest rasjonelle og konstruktive tanken som dukker opp først:

  - Så hva kan man gjøre neste gang man blir utfordret på noe man syns er ubehagelig? Jo, finn frem superoptimisten i deg. Da er det ikke lov til å tenkte negative tanker. Ta de negative tankene bort, og fortsett å let etter positive ting. Hva kan være bra med å gjøre dette? Og jo oftere man finner frem superoptimisten, desto lettere skal det være å ta den i bruk.

 Til slutt la han ut et utkast til avstemning, som dreide seg om et hilsepåbud i skolens fellesområder.

 - Si hei eller nikk anerkjennende til hverandre, i stedet for å bare subbe forbi hverandre. Er dere med på det, Holmestrand videregående?

Spørsmålet resulterte i et nesten enstemmig ja fra publikum, som dermed har tatt utfordringen om å ta litt ekstra vare på hverandre i det miljøet som etablerer seg på en skole. Elever og ansatte har jo det til felles at det er hverandres hverdag det dreier seg om, så hvorfor ikke jobbe litt ekstra for å smitte hverandre med et positivt humør?

 Rektor Heidi Hammervik var fornøyd med foredraget.

- Dette var en god start på skoleåret. Fint at alle får en felles opplevelse så tidlig i året som kan være med på å samle elevene i en felles tankegang som innebærer å skape et godt miljø.

Så er det opp til alle på Holmestrand vgs å huske på Marco Elstafadis enkle, men tankevekkende holdninger i årets resterende 189 skoledager. 

 

Marco Elsafadi

Marco Elsafadi

Marco Elsafadi inspirerte og motiverte elever og ansatte med et smittende godt humør. Dermed viste han at han også kunne praktisere sitt eget mantra om en positivt smittende væremåte.