Temadag for russen - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS
  • https://www.facebook.com/HolmestrandVideregaendeSkole?fref=ts
  • Dag-Olav Røed Johnsen
  • 08. apr. 2016
  • 29. jan. 2017

Temadag for russen

Russen fikk høre mange kloke ord da Trygg Trafikk arrangerte temadag for russekullet på Holmestrand vgs.

Russepresident Bettina Huun introduserte dagen for de ca. 90 elevene som om noen få dager skal ta på seg russeklærne og feire at de snart er ferdig med 13 års skolegang.

 

Erfaringsvis er det ikke bare fest og moro som er knyttet til feiringen, noe som for noen år siden førte til at Trygg Trafikk begynte å besøke russekull i forkant av feiringen for å fortelle om hvilke feller man kan gå i, hva man skal gjøre hvis man havner der - og hvordan man kan unngå dem.

Les om da Trygg Trafikk arrangerte bilkrasj på parkeringsplassen til Holmestrand vgs.

 

Norsk luftambulanse ved Terje Refsnes fortalte om sin erfaring i ambulansetjenesten. Hvordan nye biler er bedre sikret enn gamle, og at man må være spesielt varsom med gamle biler. Hvor avgjørende sikkerhetsbelte er, og hvor viktig det er å sikre løse gjenstander i bilen. Hvor lett det er å bli distrahert og hvor vanskelig det kan bli sekunder etter. Russen lærte de enkle, men viktige, teknikkene for å redde de som er i trøbbel.

 

Foredrag for russen.

 

- For de som redder liv, det er dere. Dere som kan holde liv i pasienten i de drøyt 30 minuttene det kan ta for oss å komme. Da er det viktig at dere kjenner til de enkle teknikkene som kan bety alt for kameraten, kjæresten eller familien din.


Ikke ute etter å ta russen

Lokalt politi fortalte også om spillereglene de ønsket å ha med russen.

 

- Vi er på ingen måte ute etter å ta dere. Men vi ser at de i det siste har tatt litt av, så vi må passe på. Både på grunn av de som ikke er russ, men også deres egen del.

 

Som russ er man ekstra synlig. Man blir lagt merke til, og for mange barn er man et forbilde. Ved å ta de lure valgene kan man fortsatt ha en fantastisk feiring - uten å merke skyggesidene som russetiden kan frembringe. Politiet oppfordret til å bruke hodet:

 

- Det er lov å bruke hodet. Ta for eksempel festen på et usjenert sted, og si ifra til politiet fremfor å ha festen midt i et nabolag med mange småbarnsfamilier.

Foredrag for russen.

- Og husk at hverken det å være russ eller det å være påvirket av alkohol gjør noe med lovverket. Lovverket gjelder like mye, uansett - og tallet på ungdom som opplever ubehagelige konsekvenser av russetiden øker for hvert år.


Måtte i fengsel

En som kunne fortelle om ubehagelige konsekvenser av å gjøre dumme ting, var Marius Sørlie. På vei hjem fra fest fikk den fotballinteresserte ungdommen plutselige det for seg at han ville kjøre bil. Gutten som aldri hadde vært borte i noe kriminelt før, som alltid oppførte seg og var i et godt miljø, våknet opp i en totalskadd bil med sirener rundt seg.

 

- Det verste var kanskje at jeg var en storebror. Et forbilde for mine to søstre. Da jeg måtte fortelle dem, mammaen min og arbeidsgiverne mine at jeg måtte i fengsel, var jeg fylt av en vanvittig skam.

 

Det er en sterk historie som rører de drøyt 90 elevene. Hvordan ett lite øyeblikk kan påvirke så mye. Og hvordan man må kjempe for å komme seg igjen.

 

Foredrag for russen.

 

- Så husk at det også er en tid etter russetiden. Ha det fett, men tenk også konsekvens.

Marius avsluttet historien med et visdomsord mange russ nok vil ha med seg i ukene fremover.

 

- Når du sier ja til andre, sørg for at du ikke sier nei til deg selv. Ikke gjør noe du egentlig ikke vil. Det er du som bestemmer. Pass på de rundt deg, men pass også på deg selv.

Russekullet på Holmestrand vgs fikk skryt av arrangøren: Vi har faktisk ikke vært på en skole før, der det har vært så lydhøre og engasjerte elever. Dette var virkelig moro!

 

Til slutt hadde sanitetsforeningen en appell der også de oppfordret til en trygg russefeiring. I tillegg til gode ord, fikk elevene også med seg en goodie bag som de kunne benytte seg av i feiringen.

 

Holmestrand vgs oppfordrer til å ta med dagens budskap inn i ukene som kommer. Ha det gøy! Men bruk hodet - og pass på hverandre!