Elevmedvirkning - Vestfold fylkeskommune '

Elevmedvirkning

Elevmedvirkning i skolen betyr at det skal legges til rette for at elevene får erfaring med ulike former for deltakelse og medvirkning i demokratiske prosesser både i det daglige arbeidet og gjennom deltakelse i representative organ.

Hvorfor engasjere seg? Se intervju med tidligere elevrådsleder, Helene Fossum Grønseth, hvor hun snakker om elevengasjement. Det nytter å engasjere seg ved Holmestrand VGS!

Elevene har mulighet til å påvirke gjennom formelle, lovpålagte organ som elevråd og skolemiljøutvalg. Gjennom elevrådet kan du for eksempel være med å planlegge og gjennomføre temadager, eller være med å velge ut aktiviteter knyttet til Den kulturelle skolesekken. Skolemiljøutvalget jobber med saker med spesielt fokus på det fysiske og psykiske læringsmiljøet.

Alle elever skal få være med å bestemme i planleggingen, gjennomføringen og evalueringen av i undervisningen. Det står det om i prinsipper for opplæringen. For eksempel kan elevene være med på å foreslå arbeidsmåter og vurderingsformer i fagene sine i samarbeid med faglærer. Selv om læreren er den som er lederen i klasserommet, skal elevene få være med på å forme skolehverdagen sin. Elevmedvirkning skaper eierskap og motivasjon, og er god læring.

Hver høst deltar alle elever i den nasjonale Elevundersøkelsen, der de svarer på spørsmål om blant annet læring og trivsel. I tillegg er det hvert år en Responsundersøkelse på skolen der elevene får komme med tilbakemelding på undervisningen i enkeltfag.

Resultatene fra disse undersøkelsene blir tatt med i arbeidet skolen og lærerne gjør i sitt utviklingsarbeid med mål om å gi elevene best mulig utbytte av opplæringen.

Elever har mange muligheter til å påvirke skolehverdagen – engasjer deg!