Forskerelever fra Horten i Genève - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS
  • https://twitter.com/vestfoldfylke https://www.facebook.com/pages/Horten-vgs/174810332567294 https://plus.google.com/share?url=http://www.vfk.no/RSS-feed/

 

  • Tekst og foto: Morten Oddvik
  • 06. okt. 2014
  • 24. okt. 2017

Forskerelever fra Horten i Genève

Tredjeklassingene ved Teknologi- og forskerlinja på Horten videregående skole reiste før høstferien på studietur til vakre Genève hvor de avla institusjoner som FN, CERN og Røde Kors-museet innholdsrike og lærerike besøk.

Tredjeklassingene på Teknologi- og forskerlinja ved Horten videregående gjennomfører hvert år en studietur til Genève i hovedsak for å besøke partikkelfysikkens Mekka – CERN – som ligger rett utenfor byen ved den franske grensen.

Elevene

Fredsarbeid og klimatrussel

Den første dagen besøkte elevene i 3STf FNs hovedkvarter i Genève. Her fikk de omvisning i forløperen Folkeforbundets majestetiske lokaler bygget med materialer fra alle medlemsnasjonene. Elevene beveget seg rundt blant delegasjoner fra all verdens land og fikk til slutt en forelesningsrekke om grønn energi og energipolitikk, fredsarbeid og klimatrusselen. Besøket utfordret forskerelevene til å se det internasjonale samarbeidet som foregår og den viktige forskningen innenfor fagfelt som energi, meteorologi og menneskerettigheter.

Norsk bibliotekar

Hovedformålet med reisen er å få en innsikt i partikkelfysikkens frontlinjer og tilegne seg innsikt og kunnskap om dette internasjonale forskningssamarbeidet. Nordmannen Jens Vigen er bibliotekar ved CERN og var en kyndig guide gjennom dagen. Han kunne sågar fortelle at om Stortinget ikke hadde hatt så lang sommerferie så ville CERN kanskje ha ligget i Norge da diskusjonene gikk på 1950-tallet om beliggenheten. Han tok også elevene med på pilgrimsferd til Tim Berners-Lees kontor der Internett slik vi kjenner det ble oppfunnet.

Partikkelfysikkens gåter

Elevene fikk etter introduksjonsforedraget til Vigen en omvisning på Atlas-utstillingen, et av forskningssentrene ved den enorme partikkelakselerator (en gigantisk sirkulær underjordisk tunnel hvor eksperimentene på partikkel-, kvark- og bosonnivå finner sted). Vår guide, en pensjonert bulgarsk fysiker forklarte om de mange spørsmål partikkelfysikken byr på og som CERN-forskerne forsøker å finne svar på. Etterpå fikk vi besøke SM-18, en av hallene hvor supermagnetene settes sammen før de fraktes ned i tunnelen under jorden – nesten som et modellskip i en flaske!

Partikkelaksellerator

Universitetsbesøk og Røde Kors

Oppholdet inneholdt også besøk ved Universitet i Genève med omvisning, tilhørende lunsj og loppemarked i en av byens grønne lunger. Utenlandsopphold som en del av universitetsgraden fristet nok mange av turens elever. Før avreise rakk også klassen et besøk på Røde Kors-museet som på en teknologisk sofistikert måte redegjorde for organisasjonens opprinnelse og omfattende humanitære arbeid. Dernest tilbrakte elevene noen timer i solskinnet ved Genève-innsjøen ved foten av Jura-fjellene før de fylte koffertene med sveitsisk sjokolade og inspirasjon til siste innspurt i sin videregående opplæring.

Dugnad og rapportarbeid

Studieturen er gjort mulig gjennom utallige dugnadstimer av elevene selv og sponsorer i fylkets næringsliv. En iherdig foreldregruppe har også stått bak store deler av reiseplanleggingen og var også med på turen. Ved hjemkomst skal elevene skrive rapporter med utgangspunkt i besøket ved CERN samt besøke sponsorer for å fortelle om studieutbyttet.