Hortenelever fant sjelden stjerne - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS
  • https://twitter.com/vestfoldfylke https://www.facebook.com/pages/Horten-vgs/174810332567294 https://plus.google.com/share?url=http://www.vfk.no/RSS-feed/

 

  • 05. apr. 2014
  • 24. okt. 2017

Hortenselever fant sjelden stjerne

På forskertur til Kanariøyene

Åtte elever fra forskerlinja på Horten videregående skole, en lærer og en astronom fant en uoppdaget stjerne da de var på forskertur til Kanariøyene.
  
Elevgruppen brukte et nesten tre meter stort teleskop på La Palma til å søke etter den sjeldne typen stjernen i november. Nå er analyseresultatene klare og de kan legge frem nøyaktige verdier.

Stjernen de fant var en pulserende hvit dverg. En hvit dverg er en av de siste fasene for stjerner med liten eller middels stor masse. En pulserende hvit dverg er en hvit dverg som periodisk trekker seg sammen og utvider seg.

Elevene som var med på oppdagelsen var Natalie Von Huth, Monica Lapadatu, Alexander Aksnes, Jens Joberg, Rendell Cale, Morten Heger, Edwin Traore, Lars Seljebotn, Christian Eide. Elevgruppen utførte undersøkelsen som årsprosjekt i faget teknologi og forskningslære. Etter innledende teori og praksis på mindre instrumenter i Norge høst 2013 fikk gruppen tildelt 10 timer ved Nordisk Optisk Teleskop etter søknad om observasjonstid til søket.

På turen deltok også astronom Erika Pakštienė (Institute of Theoretical Physics and Astronomy, Vilnius University, Lithuania) og faglærer Jan K. Qvam fra Horten videregående skole.