Leseprosjektet for Vg1 YF - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS
  • https://twitter.com/vestfoldfylke https://www.facebook.com/pages/Horten-vgs/174810332567294 https://plus.google.com/share?url=http://www.vfk.no/RSS-feed/
  • Ingunn Elise Hellingsrud
  • 02. nov. 2016
  • 14. aug. 2017

Leseprosjektet for Vg1 YF

Leseprosjektet for YF er et lesestimuleringstilltak for å øke motivasjon og leselyst blant våre elever. Dette vil igjen føre til økt leseferdigheter slik som ordforråd, lesehastighet og ikke minst leseforståelse.

Alle Vg1 elever på SS, DH, TP, EL, HO og ID er fra og med uke 38 hvert skoleår med i leseprosjektet. Hensikten med prosjektet er å gjøre elevene til bedre lesere. Lesing er en grunnleggende ferdighet som gjør at elevene lettere forstår fagtekst i alle fag. Prosjektet går over 8 uker. Det legges opp til 45 minutter stillelesing hver dag på skolen. Avdelingslederen vil sette opp en oversikt over hvilke timer det gjelder og informere aktuelle lærere. I lesetimene skal også læreren lese en bok sammen med elevene. Det er viktig å være en god rollemodell og en god ambassadør for lesning. I tillegg oppfordres elevene til å lese 30 minutter hver dag utenfor skoletiden.

Biblioteket gir bokpresentasjoner for klassene og det blir holdt to bokpresentasjoner i løpet av leseperioden for hver enkelt klasse. Det vil si at hver klasse får presentert ca. 12-16 bøker hver og det vil gi mulighet for å velge blandt flere presenterte bøker. Totalt inneholder bokstammen i leseprosjektet over ulike 50 titler. Bibliotekarene har tatt for seg tilgjengelig ungdomslitteratur og lest og vurdert de ulike bøkene som blir presentert for elevene. Selve presentasjonen ser vi på som en viktig faktor for å inspirere og vekke interessen for lesing. I presentasjonen bruker vi videosnutter for å forsterke anmeldelsene vi gir av bøkene. De bøkene vi presenterer inngår senere i konkurransene bokquiz og bokkrig. Det utelukker selvfølgelig ikke at elevene kan velge andre bøker.

Konkurranser

I forbindelse med leseprosjektet har biblioteket satt igang tre konkurranser.

Bokquiz
Vi har laget tre spørsmål til hver bok som har blitt presentert i leseperioden. Denne quizen blir åpnet opp for elevene etter endt leseperiode. Quizen ligger på IT's learning. Her er det om å gjøre å svare riktig på flest mulig bøker.

Bokkrig
Elevene skal stemme på den beste boka de har lest i forhold til de presenterte bøkene i leseperioden. Pr. idag inneholder denne listen over 50 forskjellige bøker.

Bokteaser - lag en filmsnutt som bokreklame
Lag en bokteaser istedenfor bokanmeldelse. Det vil si en filmtrailer for boka.
Dere kan bruke mobilen til å filme, ta bilder og ta opp lyd. Moviemaker kan brukes til å redigere.

Enkel bruksanvisning er laget av Ubok:
http://ubok.no/blogg/lag-din-egen-boktrailer

Fin introduksjon til hvordan lage boktrailer - opplegg for læreren
http://multimedie.adm.ntnu.no/Mediasite/Play/f043c5ad43f64b6fbd8866b8e01f83d01d


Et eksempel på bokteaser av boka "En gatekatt ved navn Bob"

Premiering av vinnerne av konkurransene skal skje på juleavslutningen.