Fra Melsom til Portugal - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS
  • http://www.facebook.com/Melsom.vgs

 

Fra Melsom til Portugal som utplasseringselever

Til Hippikos Equestrian Centre for å jobbe med hest og lære om hestehold i en annen kultur.

Johanne Bergman fra Drammen og Stine Lunde Steinbråten fra Gol er vg2-elever på heste- og hovslagerfag (Naturbruk). Lørdag 22. mars setter de seg på et fly med kurs for Portugal. I tre uker skal de være utplassert ved Hippikos Equestrian Centre. - Vi gleder oss! forsikrer de to Melsom-elevene.

Selv om de ser frem til oppholdet, medgir de også at de er spente på hva som møter dem. Det de vet er at dette er et hestesenter med høy klasse på hestene og med gode instruktører. - Vi ser frem til å jobbe med hestene, lære masse nytt om hestehold i et annet land og få en annen vinkling enn det vi kjenner herfra, sier de. Og tilføyer at de også håper på å kunne tilbringe noe tid på hesteryggen.

- Senteret har bl.a. hingster av hesterasen lusitano, forteller Stine. Dette er en spesiell, portugisisk rase som er gode dressurhester, og de gjør det også godt i sprang. - I tillegg er det utrolig vakker hesterase, supplerer Johanne.

I utgangspunktet gikk tilbudet om utplassering til hele klassen. Det var flere elever som meldte sin interesse og var med intervjurundene, men da fristen for å søke gikk ut, var det kun Johanne og Stine som opprettholdt utplasseringskandidaturet.

Portugisisk er litt utenfor deres språklige komfortsone, men regner med å klare seg med sine engelskkunnskaper. Begge er reisevante og regner med at oppholdet vil gå greit. At de er to fra samme klasse som kjenner hverandre godt, bidrar til godfølelsen i forkant av reise og utplassering.

- Vi er innstilt på å gjøre en skikkelig jobb, og selvsagt lære mest mulig. Vi er jo klar over at vi må oppføre oss, dersom det skal bli mulig å sende nye elever fra Melsom til senteret til neste år. Erkjennelsen ledsages av skøyeraktige blikk hos Portugal-farerne.

Til trofaste lesere av skolens hjemmeside kan vi si at etter hvert vil det komme rapporter om “hestejentenes” opplevelser under utplasseringsperioden.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

I hovslagerfaget lærer man å sko hester. Hovslager Bendik Bø instruerer Nora Nikolaisen, mens Stine Lunde Steinbråten og Johanne Bergman ser på. I hovslagerfaget lærer elevene å sko hester. Her er hovslager Bendik Bø i gang med å instruere Nora Nikolaisen hvordan man tar av en hestesko. Stine og Johanne er interesserte iakttagere.

- En ren tilfeldighet

- Under Oslo Horse Show i 2013 hadde skolen en stand. Nabostanden hadde Hippikos Equestrian Centre. Etter hvert kom vi i prat med folkene der, og vi forsto ganske kjapt at vår og deres virksomhet kunne være grunnlag for et nærmere samarbeid.

Det forteller studierektor Hans Christian Thorbjørnsen om begynnelsen på utplasseringshistorien. Sammen med faglærer Helen Fiona Bailey dro han på besiktigelsestur, og de ble mottatt med stor gjestfrihet og sydlandsk varme. Forholdene virket innbydende; hestesenteret var svært godt egnet for elever som ønsket utplassering og skaffe seg praksis med hestejobbing.

- Dette er en prøveordning, og vi må evaluere utplasseringen og oppholdet etter at våre to elever er kommet tilbake. Vi har ikke formalisert noe samarbeid med senteret. Nå må vi først samle oss erfaringer, og så må vi snakke med folkene på Hippikos, før vi vet om dette kan bli et fremtidig tilbud til elevene som har valgt heste- og hovslagerfag, avslutter studierektor Thorbjørnsen.

Hippikos Equestrian Centre

Senteret tilbyr opphold og trening både for amatørrytter og for ryttere på toppnivå. Stedet heter Vila Verde og ligger 45 minutters biltur nord-øst for Porto.
Totalt er det 22 hester på senteret, og noen av disse er lusitano-hingster.