Redning av store dyr - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS
  • http://www.facebook.com/Melsom.vgs

 

Redningsøvelse med store dyr involvert

Plasthesten «Odin» gjorde jobben sin, da den ble reddet ut av flere «farlige situasjoner» i ridehallen på Melsom.

«Odin» hadde fått en hovedrolle i øvelsen dyreredning, og med brannfolk i øvrige roller som redningsmannskaper. Initiativet til redningskurset hadde Sandefjord brannvesen, og Melsom vgs. stilte som vertskap. Opplegget hadde samlet ca. 25 deltagere fra flere brannstasjoner i Norge.

Fokus var rettet mot redning av store dyr. Til å lede kurset og de praktiske øvelsene var det hentet inn en engelsk ekspert; Anton Philips fra Hampshire Fire and Rescue. I England er dyreredning godt innarbeidet som en del av brannvesenets oppgaver.

En kan tenke seg ulykker med veltede hestehengere, hester som har falt ned skråninger eller gått seg fast i gjørmehull. Da kan det være avgjørende for utgangen av redningsaksjonen at det er tilgang på nødvendig utstyr og kompetanse, og at man har trening i å håndtere slike situasjoner.

Brannmann fester hodelag på hest som ligger nede.
Her øves det på å sette hodelag på "Odin" for sikring og kontroll. Animal Rescue-ekspert Anton Philips gir tips og råd og påser at operasjonene går rett for seg. Brannfolk og Melsom-lærere er interesserte iakttagere.

Plasthesten «Odin» - innkjøpt fra England takket være et spleiselag mellom Sandefjord brannvesen og Melsom vgs., bidro sterkt til realistiske øvelser og til at redning av store dyr kan bli en del av brannvesenets oppgaver også her i landet.

Brannmann forsøker å få hodelaget på hesten.
Å feste hodelag på "Odin" i øvelsesfasen gikk veldig greit. Det ble også mulig å prøve på "the real thing", og da viste det seg at plasthesten var langt mer samarbeidsvillig.

Denne linken tar deg til en reportasje som NRK Vestfold laget om kurset.