Naturbruksklasser på tur - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS
  • http://www.facebook.com/Melsom.vgs

 

  • 11. okt. 2016
  • 16. mar. 2017

Faglig utferd til Skrim

I løpet av september har 1NAA, 1NAB og 2HHLG vært på Skrim og overnattet på Ivarsbu og Sørmyrseter turisthytter.

Turene som går over fire dager er «en faglig utferd med vekt på læreplanmålene i faget naturbasert aktivitet». Men hensikten med en slik utferd er også at det skal være en trivselsfaktor og bidra til å skape godt miljø i klassene.

Programmet omfattet kanopadling med fokus på sikkerhet og padleteknikk. Hvordan bruke kart for å finne frem i fjellet? Og kultivering av fiskevann i området; noe som innebærer både prøvefiske med garn og utsetting av fisk (ørret). Kultiveringen er et oppdrag som skolen har fått av Omholtfjell fiskelag.

1NAA-elever i kano.

1NAA hadde til oppgave å sette ut fisk i Store Kongstjern. Prøvefisket i dette vannet viste at det var lite småfisk. En representant for fiskelaget leverte to poser med fisk på Ivarsbu. Deretter ble fisken fraktet i kano (3 km) til enden av Store Støle. Herfra gikk turen videre til fots (2 km) før det var klart for å sette ørretene ut i sitt rette element.

1NAB-elever i kanoer.

Elevene i 1NAB hadde fått ansvaret for å frakte fiskeposene til Hesteskotjern. Også denne turen foregikk til vanns og til fots. Og for fiskene i plastposene ble også dette en vellykket tur, i og med at det endte med fullt frislipp ved ankomst bestemmelsesstedet.

Utsetting av ørret.

Fiskene som nå befolker de to vannene var henholdsvis 20 og 7 cm lange. Håpet er at fiskebestanden i vannene skal ta seg opp, og at det blir et attraktivt fiskevann for fritidsfiskerne som søker til dette området.

Til topps på Styggemann.
Spreke 1NAB-elever. På «fottur-dagen» ble Styggemann (872 moh. og høyeste toppen på Skrim) mål for noen av elevene. De ble belønnet med fantastisk utsikt i det strålende været; Færder fyr i sør og Gaustadtoppen i nord.
Elevene er fra venstre Malene, Natasha, Sunniva, Ada Marie, Pål, Martine, Maja og Kathrine.

2HHLG har samling.

Elevene i 2HHLG fordelte seg på Ivarsbu turisthytte og på Sørmyrseter turisthytte. HH-elevene på Sørmyrseter hadde med seg to hester som ble brukt til å frakte gummibåt, garn og annet utstyr. Det skulle benyttes under prøvefiske i Store Kongstjern. Det ble satt syv garn, og resultatet ble fire ørreter; den minste på 1,3 kg og den største på 1,9 kg.

I det fine høstværet valgte noen av elevene å overnatte under åpen himmel ved Store Kongstjern.

For samtlige grupper var det stor enighet om at «de faglige utferdene» kunne sammenfattes i den tradisjonelle klisjeen; «… og alle var enige om at det hadde vært en fin tur!»

På kanotur - collage.
På kanotur; (bildet til venstre) Natasha og Sunniva og til høyre Silje, Martine og Ellen.

2HHLG-elever renser ørret.
Resultatet av prøvefisket renses; fra venstre Emma, Kathinka og Sherin.

(Alle foto: Lars Solberg)