Valentinsdagen på Læringssenteret - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • Torunn Aas
  • 14. feb. 2014
  • 14. feb. 2014

Valentinsdagen på Læringssenteret

I dag, 14. februar, feires Valentinsdagen, eller alle hjerters dag, som vi også kaller den på norsk. En dag for kjærlighet, forelskelse og vennskap. Det sendes vennekort, og jeg-er-glad-i-dag florerer i alle mulige varianter.

Denne romantiske Valentin-varianten oppsto i 1930-årene i den engelsktalende delen av verden. Vi kjenner den fra filmens glamour, og handelsstanden serverer oss hjerter, roser, sjokolade osv på denne dagen.

Også her på læringssenteret følger vi opp denne moderne tradisjonen. Forsyn deg med en liten “love hearts” fra skranken. Vi selger deg kjærlighetsdikt, noveller og romaner. Enten du er forelsket, eller drømmer om å være det – forsyn deg med kjærlighet fra utstillingen.  Ta med hjem og kjenn på den gode følelsen.

Er du ikke helt på godfot med kjøpepresset, kan det likevel være interessant å vite at Valentin-tradisjonen har historie tilbake til romertiden. De gamle romerne feiret Juno, gudinnen for ekteskap og fruktbarhet med en festival. Unge jenter skal ha lagt navnet sitt i en bolle som da guttene trakk lapp fra. På den måten ble det mikset par for kvelden.

Mytene om Valentin er mange. Han skal ha vært prest i Roma på slutten av 200-tallet. En myte forteller om at han før sin død skal ha sendt et kjærlighetsbrev / avskjedsbrev som han undertegnet “din Valentin”.

En annen myte beskriver ham som en prest som trosset den romerske keiserens forbud mot ekteskap for romerske soldater og viet par i hemmelighet.

Valentin skal også ha bevist Guds herlighet for de vantroende romerne ved å gi fangevokterens (eller dommerens?) blinde datter synet tilbake. Som sagt, mytene er mange.

Vil du lese mer om Valentin?

Bibliografi

Informasjonstjenesten. Oslo katolske bispedømme. (2013, oktober 4). Den hellige Valentin av Roma (av Terni) ( -~270). Hentet februar 14, 2014 fra http://www.katolsk.no/biografier/historisk/valentin

Nordby, T. (2006). Mytekalender : vinter. Oslo: Aschehoug.