6. Kildebruk og referanser - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS
  • Torunn Aas
  • 25. feb. 2014
  • 03. feb. 2015

6. Kildebruk og referanser

Du skal skrive en tekst og har fått beskjed om å ta med kilder. Hva gjør du?

La oss begynne med en film om hvorfor vi skal bruke tid på referanser.

Filmen er fra Søk & Skriv - et samarbeid mellom Universitetet i Bergen, Universitetet i Oslo, Norges Handelshøyskole og Høgskolen i Bergen.

Referansestil

Det første du må gjøre er å velge en referansestil. En referansestil er et sett med regler som forteller hvordan du skal henvise i teksten og hvordan du skal sette opp referanselista. Det finnes mange ulike referansestiler, som for eksempel Chicago, MLA, Vancouver og Harvard. Noen benytter forfatter - år. Noen bruker fotnoter og andre nummererer referansene. Hvert fagmiljø har sine tradisjoner.

Det spiller for så vidt ikke så stor rolle hvilken stil du benytter, men du må være konsekvent. For å forenkle dette for elevene, har vi hos oss valgt å benytte APA-stilen. Dette er en ganske vanlig stil som blant annet benyttes innen fagområdene psykologi, økonomi, pedagogikk, helsefag og realfag.

Noter alltid ned kilden med en gang du har funnet den. Ikke gå i fella og tro at du finner den tilbake. I beste fall vil det være sløsing med tid. Langt verre er det når du ikke finner kilden tilbake. Benytt gjerne et referansehåndteringsverktøy som Word eller Zotero.

 

 

Husk at

Gjennom en god referanse viser du rederlighet overfor andres åndsverk og viser at ditt arbeid holder god faglig kvalitet. Referansearbeidet består av selve sitatet i teksten din, henvisningen (kort info i en parentes som kobler sitatet sammen med referanselista) og referanselista bakerst i oppgaven.

 

 

Mer hjelp til å forstå og øve:

Mer informasjon om hvorfor du skal ha referanser og etikk kan du finne på nettsidene Søk & Skriv som tilhører Universitetet i Bergen, Universitetet i Oslo, Norges Handelshøyskole og Høgskolen i Bergen.

Trenger du mer kunnskap om APA-stilen kan du gå direkte til APAs nettsider