6e2. Bruker du Google Docs? - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS
  • Tekst og foto: Knut Sigurd Senumstad
  • 08. mar. 2016
  • 09. mar. 2016

6e2. Bruker du Google Docs?

For dere som samarbeider er Google Docs og Zotero en god match.

For å kunne bruke Zotero i sammenheng med Google Docs, trenger du å laste ned et par ting fra Zotero.org. Dere trenger Zotero Standalone (et eget program) og en nettleserutvidelse (browser extension) for den nettleseren dere foretrekker (Chrome, Firefox eller Safari). Når dette er klart, fyller dere Zoterobiblioteket slik det er beskrevet under kapittel 1, Hold orden på kildene dine.

Det er en god idé å organisere biblioteket deres i mapper, for eksempel ei mappe for hver oppgave. Som vi skal se, vil ei undermappe med kilder dere faktisk bruker være ekstra lur å ha når dere bruker Google Docs. En annen viktig detalj før dere setter inn en referanse, er å passe på at dere bruker referansestilen APA6. Det sjekker dere ved å velge Fil -> innstillinger og arkfanen Eksporter. Fra rullegardinmenyen for Standard utdataformat passer dere på å velge American Psychological Association 6th Edition. I rullegardinmenyen rett under kan dere velge en av de norske målformene som Language for dokumentet.

Arkfanen Eksporter under Innstillinger for Zotero

Nå er dere klare til å referere!

La oss si at dere siterer side 38 i Rolv Gjestlands standardverk i kinoteknikk, Kinoteknikk: Grunnkurs. Pass på at nettopp denne kilden er markert. Hold nede shift og bruk venstre museknapp til å dra og slippe referansen der dere vil ha det i Google-dokumentet. Nå står det (Gjestland, 1986). Ettersom dere vil referere til side 38, må dere rette det til (Gjestland, 1986, s.38).

Uten å bruke Shift-knappen drar dere den samme kilden ned i undermappa brukt (se bilde).

Markering av kilde og brukt-mappe

Når dere er fornøyde med oppgaven, er det på tide å lage referanseliste. Begynn på en ny side, skriv overskrift Referanser (eller Litteraturliste eller Kildeliste. NB! Ikke bruk Bibliografi!) og skift linje. Nå blir brukt-mappa deres svært nyttig. Når dere står i den mappa (altså sånn at innholdet i den står i den midterste blokka av Zoterovinduet) markerer dere alt som står der. Pass på at lista er sortert etter kolonnen navn! Så kan dere (uten Shift-knappen) dra og slippe alle kildene over i dokumentet. Nå er referanselista ferdig.

Referanseliste

Husk at dersom du gjør endringer i referansene (føyer til nye, tar ut noen) må du lime inn ny liste manuelt!