Fylkesstein - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS
  • http://twitter.com/vestfoldfylke https://www.facebook.com/vestfoldfylkeskommune http://plus.google.com
  • 18. apr. 2013
  • 15. aug. 2014

Fylkesstein

Vestfolds fylkesstein er larvikitt!

Nærbilde av steinen larvikitt, foto nguLarvikitt er en ettertraktet naturstein som utvinnes i stor skala. Steinbruddene ligger hovedsaklig i Larvik, Vestfold.Larvikitt ble i 2008 også kåret til Norges nasjonalbergart.

Larvikitt er unik for Norge. Ingen andre steder i verden finner vi en bergart som er lik denne. Larvikitt er knyttet til Oslofeltets dannelse i slutten av karbontiden. Hele verdens larvikitt- produksjon foregår i Vestfold og Telemark fylker. Den blir brukt til fasader, gravmonumenter, benkpater, fliser og lignende over hele verden. Bergarten har fått sitt navn etter byen Larvik. Som handelsvare blir den ofte markedsført under navn som lys labrador, mørk labrador, Blue pearl, Emerald pearl og lignende, og er blitt en viktig eksportartikkel. I 2005 ble det eksportert larvikitt for 660 millioner kroner.

Fakta om larvikitt

Larvikitt, en variant av monzonitt, er unik for Norge.

Bergarten er grovkornet og har en mørk grå, blålig farge. Noen ganger opptrer den med et helt spesielt fargespill, og da er den ettertraktet som naturstein.

Noen steder opptrer larvikitt med rød farge. Da kalles den tønsbergitt. (Kilde geoportalen.no)

Store mengder med blokkstein skipes fra sju produsenter i Larvik og Porsgrunn- distriktet til italienske, kinesiske, spanske og franske fabrikker som bearbeider steinen og selger den dyrt til kunder i hele verden.