CERN Besøk - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS
  • 05. nov. 2014
  • 19. okt. 2015

Fysikk 2 besøker Sveits

Til CERN

Den 10. oktober dro Fysikk 2-klassen med fly til Genève. Vi skulle på 4 dagers fysikkekskursjon til CERN-laboratoriet (Organisation européenne pour la Recherche nucléaire).

Vi skulle se på LHC-akseleratoren for å få et innblikk i partikkeluniverset som vi lærer om på skolen og se hvordan de fremste forskerne gjennomførte den nyeste forskningen på hva vi mennesker og verden vi lever i, er laget av.

Vi landet på Genève flyplass. Trøtte og utslitte sjekket vi inn på Geneva Youth Hostel. Etter utpakking fant vi noen restauranter og tok den første matbiten på sveitsisk jord.

På lørdag etter frokst brukte vi det eksemplariske kollektivtilbudet i Genève sentrum og tok trikken til CERN. 

Vi hadde store forhåpninger. Laboratoriet fylte tross alt 60 år i år. CERNs virksomhet er konsentrert rundt partikkelfysikk, kjernefysikk og kjernekjemi og omfatter verdens største forskningssenter innen disse fagområdene.

Vel inne på besøkssenteret fikk vi oppleve et interaktivt museum som forklarte hvordan man får protoner til krasje i LHC-akseleratoren (Large Hydron Collider).

Elever i Cern

Deretter hørte vi et innholdsrikt foredrag av overbibliotekaren som jobbet på laboratoriet. Vi ble skikkelig imponerte når det viste seg at bibliotekaren var norsk.  CERN-laboratoriet er nemlig en organisasjon som er drevet av 11500 forskere fra hele verden! Norge har 85 forskere som deltar på CERN. Vi fant også ut at Norge gir et betydelig pengebeløp for å støtte forskningen.  

Etter foredraget ble vi kjørt i minibuss ut til LHC-akseleratoren. Det er en partikkelakselerator som første gang ble utprøvd i 2008.  I akseleratoren sender forskerne ut partiklene i nesten samme hastighet som under The Big Bang.

Vi tok heisen 85 meter ned under bakken og møtte en fysiker som viste oss det siste «fotoapparatet», CMS, som var under konstruksjon. Fotoapparatet er en del av LHC-akseleratoren og skal ta «bilde» av og registrere partiklene som åpenbarer seg når to protoner kolliderer i 99,9996% av lyshastigheten. Diameteren på fotoapparatet var imponerende 15 meter.

Vel oppe igjen og etter en middag på en kinesisk restaurant fikk vi sett litt mer på byen.

Lørdagenvar vi også på CERN-laboratoriet. Vi besøkte globen. Globen er et vitensenter gitt av Genève til CERN for 10 år siden. Da fylte CERN 50 år. Det var et innholdsrikt vitensenter, men det besto av bare et rom. Det betød at vi hadde plenty med tid til å utforske byen senere på dagen.

Globen Cern

Etter en lang tur i gamlebyen, besøk på Starbucks, klokkebutikker og kanskje en times hvile på hostelet møttes vi på Restaurant Hôtel de Ville. Der spiste vi nydelig avslutningsmiddag og innså at vi nå snart måtte reise hjem.

Vandring i gamlebyen

Etter betraktninger på flyturen hjemover syntes vi alle at dette var en veldig hyggelig tur, med et veldig interessant mål, med et veldig hyggelig reisefølge. Det var veldig gøy å se noe av den fysikken vi lærer på skolen i praksis, dette var også reisens formål.  Turen ble takket av på Gardermoen med en fin turkis pose fra Duty Free. Takk til lærere Jan og Stein.

Tekst og foto: Halvard H. Skarpmoen