Forfatterbesøk på Re - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS
  • 15. des. 2015
  • 25. okt. 2016

Forfatterbesøk på Re

Forfatter Åsne Seierstad møtte 3ID-klassene

I høst har tredjeklassingene på idrettsfag jobbet med særemne, hvor oppgaven har vært å lese og fordype seg i tre forskjellige bøker, og deretter skrive en oppgave om hver av bøkene. Elevene fikk i år et annerledes særemne enn slik det har vært for de tidligere årgangene. De fikk i år utdelt en spesifikk dokumentar som var felles for alle, i tillegg til at de skulle ta for seg to bøker til, innen litteraturen klassikere og moderne roman.

Dokumentaren En av oss er skrevet av Åsne Seierstad, og var boka som alle idrettsfagselevene skulle ha lest, helst i løpet av sommeren. Det er en bok som omhandler terroraksjonen på Utøya 22. juli i 2011. Boka tar for seg livet til Anders Behring Breivik, moren Wenche, noen av ofrene og deres familier, aksjonen på Utøya og rettssaken i etterkant. Denne boka satte sterkt inntrykk på veldig mange av elevene, og det var dermed en stor begivenhet da Åsne Seierstad kom til skolen i uke 49.

På rom 120 satt alle elevene musestille da Åsne Seierstad presenterte seg selv. Magnus Kjeldsen, Anders Lie, Maya Markussen og Ingrid Riiser fikk i oppgave å være bokbadere, og satt rundt et bord sammen med Seierstad. Deres oppgave var å stille spørsmål rundt dokumentaren, men det ble ikke så altfor mange spørsmål ettersom Åsne Seierstad viste seg å være en pratsom kvinne med mye på hjertet. Det kom tydelig frem at dette er en bok som betyr mye for henne.

Seierstad har kun vært på skolebesøk tre ganger før. Grunnen er at hun har hatt et krav for å komme på besøk, og det er at elevene må selv kunne snakke og diskutere boka sammen med henne. Det er et tema som er vanskelig å snakke om, og hun sier hun ikke hadde klart å stå foran en klasse med elever som stilte seg likegyldige til det hun skulle presentere. Når elevene ved Re har jobbet såpass godt med denne boka var det ikke noe tvil for Seierstad om å komme hit til oss.

Åsne Seierstad jobber utenfor Norge som journalist og forfatter. Hun har dekket kriger i Afghanistan og Irak, og i 2011 var hun i Syria, Egypt og Libya. Hun ble spurt om å skrive om rettssaken til Breivik for avisen Newsweek, og når hun kom inn i rettssalen som en journalist fant hun ut at hun ønsket å grave dypere i dette, og lage en bok om det. Hun forteller oss at det var vanskelig å sette alt av innhold sammen til én bok, og hun hadde krisemøte underveis fordi hun trodde det ikke ville fungere. Boka en delt inn i tre deler, og som grunnmur ligger det masse research og arbeid. Etter terroraksjonen var det ingen som ville snakke om Anders Behring Breivik, ikke engang de nærmeste. Det var vanskelig å få tak i informasjon, og siden hun skrev en dokumentar måtte det hun skrev være korrekt. I tillegg til grusomheten som rammet Norge, var historien i tillegg veldig ekkel, og man orket ikke å forholde seg til det. Tiden gikk, men etter hvert fikk Seierstad folk i tale, og hun fikk hentet inn masse informasjon fra politirapporter, medisinske og psykologiske rapporter og intervjuer, i tillegg til det han selv skrev. Når hun skulle begynne å samle informasjon om ofrene ville alle snakke, og hun skrev boken på 1.5 år.

Boka åpner med et kapittel som får de aller fleste til å grøsse. Noen klarer ikke å lese mer, og må legge boka helt bort. For Seierstad var det verste minnet hennes fra alle historiene de 11 ungdommene som la seg ned på Kjærlighetsstien og latet som at de var døde. Hun fikk hjelp av Knausgård med starten, hvor hun måtte starte med det aller verste, fordi det var det hun ønsket å formidle. Det kommer også frem nye sider av Anders Behring Breivik, sider man kanskje ikke har tenkt over før. Hun forteller oss at hun ikke har brukt noen kallenavn til Breivik i boka, fordi ‘’ondskap dessverre er noe menneskelig. Han er et menneske, og dette er den veien han valgte’’.

Mot slutten av besøket spurte vi Seierstad hvordan hun syntes besøket på Re gikk. ‘’Dette har jeg lyst til å gjøre hvert år, for dette er en bok som betyr så mye for meg, men som også betyr mye for historien’’, sier hun. Dette er en bok som aldri kommer igjen, og ingen kan fortelle historiene på samme måte som når den ble skrevet. Hun håper boken kan leses om 50 år og bidra til historie. Seierstad skriver nå på en bok om radikaliseringen i islam med to muslimske jenter. Det blir spennende å følge henne videre, og vi ønsker henne lykke til.

Det var et vellykket besøk, og med ferdigendt særemne ser vi fram til en god og velfortjent juleferie.

Intervjuet og skrevet av Karina Skorgenes og Rikke Kjærås
Foto: Herman Schlaupitz og Hanne Kvisle Mürer