Veien til frihet - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS
  • 27. sep. 2016
  • 17. feb. 2017

Sterk historie fra Tanzania

Flere av våre elever fikk mandag høre historien om Pendos vei til frihet.

Pendo: Veien til frihetenVeien til frihet er en historie om livet til Pendo Maday fra Tanzania, som hadde en drøm fra hun var 5 år. Drømmen var å kunne lære seg å lese og skrive, og få seg en utdannelse. Pendo vokste opp i en storfamilie der kvinner ikke hadde muligheter til å bestemme i sitt eget liv. Hun vokste opp hos en stemor som hadde lite til overs for henne. Barndommen var preget av vold og mange vonde opplevelser. Da hun som 14-åring skulle giftes bort, tok hun et valg: hun ville ikke giftes bort. Dette valget gjorde at hun ble utstøtt av familien og hun måtte greie seg helt på egenhånd.

Kvinnen fra Tanzania fortalte en sterk historie om å holde fast ved sin drøm og sine mål, og om å skape sitt eget liv. Hun fikk aldri gå på skole. Likevel har hun lært seg flere språk både skriftlig og muntlig. Hennes klare budskap til dagens ungdom er at opplæring og utdanning er viktig. Det bidrar til frihet og gir muligheter.

Pendo er på besøk hos flere videregående skoler i Vestfold, før hun drar videre til Ålesund. Med seg hadde hun to fra Norsk Nødhjelp og to elever fra Horten videregående skole. Skolen er med i et prosjekt og har samlet inn penger til et prosjekt i Tanzania i flere år. Prosjektet har som mål bidra til at kvinnene skaper egen arbeidsplass og dermed blir mer selvstendige.

Pendo og hennes medhjelpere

Fra venstre: Helene Mo – Norsk Nødhjelp, Mohammed Arslan Ali Khan- elev ved  Horten vgs, Pendo Maday - Tanzania, Vilde Longva Reiersen – elev ved Horten vgs, Charlotte G. Osmundsen – Norsk Nødhjelp. Foto: Stine Andresen