Unge forskere 2017 - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

Erlend Bugsett Lindahl, elev og ung forsker.
  • Skolen gratulerer Erlend med flott prestasjon i klassen for naturvitenskap og teknologi. Foto: Thomas Keilmann.
  • 03. mai. 2017
  • 23. nov. 2017
  • Utdanning

Fikk tredje pris på konkurransen Unge Forskere

Erlend Bugsett Lindahl fra 3IB vant tredjeprisen for sin forskning på fysikken i en ball som spinner.

Erlend har forsket på fysikken i en ball som spinner i lufta og deltok etter oppfordring fra sin lærer i fysikk. Til konkurransen hadde han laget et eksperimentelt oppsett med en rampe og baller i ulike størrelser.

Av juryen fikk Erlend spesielt ros for sin nøyaktighet i den eksperimentelle utførelsen og for å inkludere usikkerhetsberegninger i analysene.

Skolen gratulerer Erlend med tredjepris og strålende innsats i klassen for naturvitenskap og teknologi.

Juryens vurdering.

Det eksperimentelle oppsettet består av en høy rampe og baller fra ulike idretter pakket inn i glatt plastfolie. Hver ball trillet ned rampen fem ganger og falt gjennom lufta med toppspinn. Tid i lufta og horisontal lengde for ballens bane og ble målt for hver gang og akselerasjon beregnet. Lindahl skal ha ros for å være nøyaktig i den eksperimentelle utførelsen og for å inkludere usikkerhetsberegninger i analysene.

Toppspinnet til ballen i lufta fører til Magnus-effekt, som gir en kraft på ballen i en retning vinkelrett på farten, ned mot bakken. Teoretisk vil man forvente en akselerasjon mot bakken som er større enn tyngdeakselerasjonen, men i stedet finner Lindahl at akselerasjonen er mindre enn tyngdeakselerasjonen. I et forsøk på å forklare disse resultatene presenterer Lindahl en utførlig teoretisk diskusjon som viser grundig fysikkforståelse.

Juryens uttalelse.

Kandidaten viser en imponerende evne til å forklare komplekse fysiske fenomener. Hans forståelse av fysiske begreper går utenpå det man vanligvis kan lære på skole-nivå. Juryen har bestemt at arbeidet fortjener en 3. pris i naturvitenskapelig klasse i årets Unge forskere konkurranse.

Artikkelen er gjengitt med noen endringer, etter tillatelse fra Forskningsrådet. Artikkelen ble først publisert her: http://proscientia.no/prognett-proscientia/Nyheter/Erlend_Bugsett_Lindahl/1254026184847&lang=no


Om konkurransen Unge forskere.

Arrangeres hvert år av Proscientia og er en forskningskonkurranse for ungdom mellom 13 og 20 år. Klikk for å lese mer om Konkurransen Unge forskere.