MUN 2017 rapport - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

Generalforsamling på årets MUN-konferanse
  • Debatt i generalforsamlingen på årets MUN-konferanse!
  • 07. nov. 2017
  • 10. jan. 2018
  • Utdanning

3IBA rapporterer fra MUN 2017

Over 200 deltakere da MUN ble arrangert på Svgs i november!

Teksten er skrevet av Jørgen Nilsen Sandve, Mads Hammer and Ludvik Nordrum. Alle er elever i 3IBA ved Svgs.

Helgen 4. - 5. november var endelig SANMUN-konferansen her og den fjortende utgaven var nok en suksess. Med både nye og gamle deltakere var det over 200 til sammen. Herunder administrasjonsansatte, frivillige, presseteam, komitésjefer og delegater, fra hele Norge og Sverige. Alle deltok aktivt og entusiasmen blant deltakerne var tydelig. Etter at generalsekretær Inge Erdal åpnet konferansen på lørdag, var det taler av både IB koordinator Sian Stickler og en representant fra Natur og Ungdom. Deretter gikk alle til sine tildelte komiteer og gjorde seg klar til debatt.

MUN (Model United Nations) er simulerte FN-konferanser. Her samles ungdom og voksne for å lære om debatt, demokrati og internasjonale relasjoner. Den generelle strukturen av debattene etterligner FN og delegatene lærer derfor også mye om FN.

SANMUN er den største skoleorganiserte MUN konferansen i Skandinavia. Det er et samarbeid mellom Sandefjord Videregående Skole med Sol Ines Perez som MUN veileder og Nesbru Videregående Skole med Elizabeth Laney-Mortensen som veileder. Konferansen arrangeres derfor annen hvert år på de to skolene og i år var det Sandefjords tur.

Debatt i generalforsamlingen

Etter åpningsseremonien ble deltagerne fordelt i fire ulike komiteer, der de begynte å jobbe med resolusjoner under komiteenes respektive arbeidsområder. Resolusjoner er mulige løsninger på utfordringer FN står overfor, og det er disse som senere debatteres. Etter komiteene blir enige om noen resolusjoner hver for seg, samles de fire komiteene til en generalforsamling. Her blir de beste resolusjonene tatt opp nok en gang for en siste debatt. Under avslutningsseremonien takket generalsekretæren for en vel gjennomført helg, og det ble delt ut priser til de beste debattantene.

Nå er det ett år til neste gang og for mange i VG3 var dette deres siste SANMUN. Dette inkluderer oss i presseteamet, men forhåpentligvis vil årets utgave motivere fremtidige MUN generasjoner. Vi ønsker så mange deltagere som mulig, så for de som er interesserte i å prøve MUN, er det bare å komme. På nettsiden sanmun.xyz finner du det du trenger av informasjon.