Hvorfor folkehøyskole? - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS
  • http://www.facebook.com/skiringssal
  • 09. okt. 2013
  • 17. jan. 2017

Hvorfor burde man gå på folkehøyskole?

Det fins mange gode grunner til å velge folkehøyskole. Du vil møte nye mennesker, du vil lære å mestre utfordringer, du vil oppdage deg selv – du vil bli oppmerksom på verden og mangfoldet som fins der ute.  Og – du vil lære mye du ikke kan i dag!

Hvorfor akkurat Skiringssal folkehøyskole?
Det viktigste du opplever som elev på Skiringssal folkehøgskole er at du stifter vennskap som vil vare i mange år. Derfor har skolen etablert sosiale og kulturelle møtesteder der dere kan være sammen og også lære noe sammen. Dette skjer både i og utenom undervisning, på internatet - eller på andre fellesarenaer..

Hvordan velge skole
Det vanligste utgangspunktet for valg av skole er fagtilbudet. Noen ønsker å kunne drive med teater, musikk, tegning eller friluftsliv nesten som en heldøgnsaktivitet. Andre vil gjerne prøve kombinasjoner av fagområder, og ser etter skoler med et bredere fagmiljø.

Bredt spekter av fag
På Skiringssal sier vi “ja takk – begge deler”, vi tilbyr nemlig hele syv ulike linjefag.  Linjefaget vil oppta mye av tiden din og engasjementet ditt.  I tillegg til de fire nevnte områdene kan du velge filmproduksjon, interiør og arkitektur eller klesdesign som hovedaktivitet. Skolen tilbyr også hele 33 valgfag (60 hvis vi tar med valgfrie seminarer.), hvor du enten kan fordype deg videre eller skaffe deg litt ekstra frihet og variasjon. I tillegg til valgfag som likner hovedområdene tilbys filosofi, samfunnspuls, frisk pust, masker, strikking, ballspill, gitar, frivillighet, årbok og en mengde andre.

Fellesfag og -aktiviteter
Som Skiringssaler kan du nesten hver uke møte medie-aktuelle forfattere, debattanter, aksjonister og andre ildsjeler som besøker skolearenaen for å framføre sitt budskap. Fellesfaget i slutten av uka er i det hele tatt en engasjerende arena, et springbrett både for danning og egen motivasjon for å lære eller mestre noe nytt. En ekte Skiringssaler er med og speider etter mystiske skip i horisonten. Når vi ikke samtaler eller finner løsninger for å redde verden, møtes vi for å drive skolen sammen, på allmøte eller i samtale med skolens sosiallærer, studierektor eller rektor.

Programkvelder
Noe av det viktigste du lærer på Skiringssal er å jobbe sammen med andre. Under programkveldene, som elevene arrangerer minst en gang i måneden, er det samarbeid som gjelder. I ett år av ditt liv bor du og lærer sammen med mange av de samme menneskene.  Da vil du gjerne at det skal bli et flott år, og det krever godt samarbeid på mange plan. Under det kreative forarbeidet til en forestilling eller utstilling du selv har ansvaret for blir det enda mer naturlig å jobbe nært sammen, til eget og felles beste. For at du skal få til dette står gode lærerkrefter, nye lokaler og allsidig utstyr til din disposisjon. Her er ingen karakterer eller eksamenspress.  Likevel presterer alle maks - mystisk eller hva?
De fleste som har gått på folkehøyskole framhever at nettopp det å lære å jobbe sammen med andre og samtidig lære mer om seg selv, er det mest verdifulle ved folkehøyskolen. Det er faktisk også lystbetont - selv om det også er litt skummelt å stå alene “på scenen”.

Spisesalen – rett fra kjøkkenet
Viktigst av alle våre mangfoldige arenaer er likevel spisesalen, på folkemunne gjerne kalt restauranten.  Ikke bare på grunn av den utsøkte maten som tilberedes av “kokkedamene” (Skiringssal kan skryte av å ha det beste kjøkkenet av alle landets folkehøyskoler), men også fordi vi møtes der hele 4 ganger pr. dag. Når vi skal kose oss og slappe av ved et måltid, er det trygt å vite at det vi putter i oss er både godt og sunt - og en gang i blant også utfordrende for smaksløkene.

Studieturene
Som Skiringssaler får du også reise en del, både med linja, og med hele skolen. Fellesturen i april har gått til New York de siste årene. Tidligere har vi vært i Hellas, Kina og på Cuba. Hver linje har dessuten sin egen tur, som går over 3 -5 dager. Studieturen er en integrert del av opplegget til den linja du har valgt. Det er derfor Tegning-maling-kunstreise reiser til Van Goghs hus i Provence, mens Interiør-Arkitektur drar til Roma.  

Vitnemål og tilleggspoeng
Etter året på Skiringssal vil du få et vitnemål hvor det står hvilke fag du har tatt og hva dere har vært igjennom. Dette året har du også mulighet til å samle deg ei mappe med arbeidsprøver, eller rett og slett samle nyttige erfaringer og øke din realkompetanse.
Skal du studere videre på høyere offentlig utdanning, enten høyskole eller universitet, får du med deg 2 tilleggspoeng for fullført skoleår hvis du har hatt minst 90% oppmøte. Poengene gis bare i ordinær kvote, ikke i kvoten for førstegangsvitnemål.

Sosialt internatliv
Du er sikkert spent på hva som møter deg dette året - og ikke minst er du nok spent på hvem du skal bo sammen med. For mange er dette det første året hjemmefra.  Internatet ligger vegg i vegg med undervisningslokalene. De fleste bor på dobbeltrom og trives med det, men vi er også åpne for spesielle behov. Du vil dele dusj og toalett med dine medelever i samme etasje..
På Skiringssal er internatet minst like viktig som skolen. Det å dele rom, møte vennene dine i gangen eller på trappa, finne på ting sammen samt tilpasse seg hverandre er viktig og spennende. Alt dette gir erfaring og kunnskap som er verdifull i utdanning, jobb og privat videre i livet.

Vennskap og nettverk
Etter et år på Skiringssal har du trolig venner og bekjente fra Kirkenes i nord til Kristiansand i sør, eller et helt annet sted i verden. Kanskje drar du sammen med noen av disse for å studere videre. Etter endt utdannelse kan det være nyttig å ha kontakter i ulike bransjer som gir deg tips og råd om jobber, eller kanskje nettopp din romkamerat trenger en type som deg i sitt nye prosjekt. Mange får venner for resten av livet i løpet av året på Skiringssal.

Personlig utvikling 
På Skiringssal får du nye erfaringer som utvilsomt vil prege deg senere i livet og være avgjørende for hvordan du ser på deg selv og menneskene rundt deg.

Finn ut hva du vil
Det er lettere å se hvor man skal og hvem man er etter ett år på en folkehøyskole. Her er tid til fordypning i fag, og tid til å prøve ut nye fag. Du får prøvd deg i samarbeid med andre, eller du må utfordre deg selv på nye områder. Det du virkelig har talent for har kanskje aldri slått deg før. Eller du kan få styrket troen på hva du vil jobbe videre med. 

Praktisk erfaring
Teori er viktig for kunnskap og dybde, men teori er ikke alt. På Skiringssal dreier mye av undervisningen seg om å sette ting ut i livet. Skolen er ikke bundet av utenforliggende pensum eller rammer, og derfor har du også som elev innvirkning på hva året skal inneholde. Det viktigste på folkehøyskolen er kanskje samtalen og deltakelsen, men våre kloke og engasjerte gjester velger ofte å holde foredrag, og det får de lov til.

Alt det du ikke kan lære andre steder
Det mangfoldet av fag som tilbys på Skiringssal folkehøyskole er unikt. På en skole som vår, uten eksamen og fastpensum, kan du ta deg tid til å gjøre alt det rare, morsomme og kreative som du ikke har tid til andre steder. Du har tilgang til skolens utstyr hele døgnet, og du bor sammen med medelever som du kan gjøre dette sammen med. 

Mitt beste år
Treffer du en tidligere Skiringssalselev, vil han eller hun gjerne si at det var det beste året i livet. Spørreundersøkelser viser også at så mange som 90 prosent av dem som har gått folkehøyskole vil anbefale det videre til andre.
Folkehøyskolen har svært lav frafallsprosent - under tre prosent slutter hos oss før skoleåret er over. Et år hos oss øker også sjansen for å fullføre videregående eller ta opp igjen - og forbedre - fag.
På Skiringssal deler vi ut kortene på nytt – vi gir rett og slett ungdom en ny giv.