Bastøy - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
 • Del
 • Google+
 • RSS
 • http://twitter.com/vestfoldfylke https://www.facebook.com/vestfoldfylkeskommune http://plus.google.com
 • Stefan Brunvatne
 • 16. apr. 2013
 • 23. sep. 2016
 • Kulturarv

Bastøy

Den ble kalt «djeveløya i Oslofjorden». Norges strengeste oppdragelsesanstalt lå på Bastøy utenfor Horten.

Har du noen gang drukket deg full? Nasket? Skulket skolen? Fortalt en løgn? Hvis du hadde levd mellom år 1900 og 1953 kunne det vært nok til at du hadde blitt sendt til «Bastøy skolehjem for gutter» – Norges hardeste oppdragelsesanstalt. 

Det vil si, de guttene som kom dit, var ofte foreldreløse eller barn fra fattige og alkoholiserte hjem. Fra hele landet kom gutter i alderen åtte til 21 år for å tilbringe store deler av sin ungdom på Bastøy – en «konsentrasjonsleir» for vanskelige gutter.

Gitter, kikkhull og kokende vann

Det var to voksne som holdt deg i hver arm. Så stod tredjemann og banket deg med bjørkeris over rumpa, slik at du fikk svære blemmer, forteller en gutt fra 1935. For snakking ved spisebordet blev jeg fratatt et måltid; det var et hyppig straffemiddel, minnes en annen. 

Tilværelsen for guttene på Bastøy kan vi knapt forestille oss i dag. Ved ankomst ble alle kortklipt, avluset og fratatt alt av personlige klær og eiendeler. På sovesalen var det gitter foran vinduene, døren var låst og klærne ble oppbevart i et lukket rom. Ansatte overvåket guttene gjennom kikkhull. Ingen ble tiltalt ved navn, alltid bare med nummer og bokstav. Hver dag var det fastsatt 14 timer «program», stort sett hardt fysisk arbeid: i fjøset, i grisebingen, på jordet, i smia. Etter hver arbeidsdag ble guttene dusjet i iskaldt vann. På lørdag ble de vasket med kokende såpevann. Gjennom streng disiplin skulle guttene «oppdras og formes».

Fysisk avstraffelse

For dem som ikke adlød, var det ingen nåde. Et utdrag fra straffereglementet i 1916: 

 • § 4: Atskillelse fra de øvrige elever i inntil 14 dager.
 • § 6: Innsettelse i enerom i inntil 3 uker. I arresttiden skal eleven beskjeftiges den hele dag. Mellommat gis ikke.
 • § 8: Legemlig avstraffelse med slag av bjerkeris inntil 12 slag på blottet bak.

Alle guttene som kom til Bastøy, var innsatt på ubestemt tid. Noen var der i så mye som sju år; de fleste var der i to. Og bestyreren hadde all makt over dem, han alene bestemte om guttene kunne få besøk, om de skulle få permisjon – og når de skulle slippe ut. Ingen kom og kontrollerte ham: ikke politi, ikke barnevernsmyndigheter, ikke foreldre. Ingen.  

Svarthvittbilde av gitterdør inn til et lite rom.

Bildetekst: Isolasjonscelle hvor de mest «ulydige» ble sperret inne. Foto: Ukjent.

Krigen på Bastøy

Filmen Kongen av Bastøy viser hvordan et stort opprør brøt løs blant guttene i 1915. Bevæpnet med steiner, stokker, stolbein, krokettkøller og kniver satt de fortvilte guttene fyr på låven og forsøkte å rømme. 150 soldater, panserskipet «Norge», torpedobåter, fly og ubåt ble satt inn mot bastøyguttene. Alle ble fanget og brakt tilbake bak lås og slå. Hvilke straffer de fikk, kan vi bare gjette oss til. 

Har du noen gang drukket deg full? Nasket noe? Skulket skolen? Fortalt en løgn? Vær glad du lever i 2011.

Hvorfor Bastøy ble opprettet

I 1896 innførte Norge vergerådsloven, den første barnevernsloven i verden. Tanken var å oppdra barn som levde under omsorgssvikt og fattige kår. Vanskelige barn skulle sendes på skolehjem rundt om i landet. Fra 1900 til 1915 hadde Bastøy status som strengere skolehjem. Dit kom bare de vanskeligste guttene, de som andre skolehjem ikke klarte å ta seg av. I 1953 kom barnevernsloven som ligner den vi har i dag, og totalforbud mot fysisk straff ble innført i barnevernsinstitusjonene. Guttehjemmet på Bastøy ble først omgjort til verneskole, og så i 1970 til vernehjem for arbeidsuføre, bostedsløse og alkoholikere.

Fra 1984 har Bastøy vært fengsel, et såkalt lavsikkerhetsfengsel med stor frihetsgrad for de innsatte.

Litteraturtips

Stor, hvit murbygning omgitt av grusganger og gress.

Bildetekst: Administrasjonsbygningen på Bastøy i dag. Foto: Anne Merete Knudsen.