Istrehågan - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
 • Del
 • Google+
 • RSS
 • http://twitter.com/vestfoldfylke https://www.facebook.com/vestfoldfylkeskommune http://plus.google.com
 • 16. apr. 2013
 • 23. sep. 2016
 • Kulturarv

Istrehågan

Steinsettingene på Istrehågan er blant de mest spektakulære kulturminnene du kan finne i Vestfold.

 • Det er fem steisetninger på Istrehågan. To av dem har skipsform.
 • Steinsetningene er graver fra tiden 400-550 e.Kr.
 • Arkeologer har funnet brente bein, spillebrikker, bjørneklør, kull og leirkarskår her.
 • Istrehågan er tilrettelagt for besøkende, men vanskelig å finne frem til.
 • Istrehågan ligger innenfor ett av 37 spesielt utvalgte kulturmiljøer i Vestfold. Her kan du lese mer om hele kulturmiljøet.

 

Store steinmonumenter i Europa

Du har kanskje sett steinsettinger og bautasteiner i tegneserien om Asterix og Obelix? På kontinentet og De britiske øyer finnes det store steinkonstruksjoner hvor lange steiner er satt på høykant i jorda. I Frankrike og England kalles de menhirer (fransk og engelsk: lang stein). Den største ligger i Carnac i Frankrike. Den er datert til 5000 f.Kr. Lignende steinkonstruksjoner i England, som Stonehenge, har man sett som kultiske plasser, kanskje også som steder der folk kunne observere himmellegemer.

Bildet under: Når man står på bakken, ser man virkelig hvor store steinene er. Hvem fraktet dem hit og reiste dem? Foto: Anitra Fossum.

Reiste, monumentale steiner på gressbakke. I bakgrunnen skog.

Døden, graven og skipet

Istrehågans steinsettinger ligner litt på steinsettingene på kontinentet og på De britiske øyer. Men de har ingenting med hverandre å gjøre. Steinsettingene på Istrehågan er graver. To av de fem steinsettingene har form som skip. Et viktig forhistorisk symbol i og utenfor dagens Norge. 

På begynnelsen av 1960-tallet gravde arkeologene i steinsettingene. De fant brente beinrester i alle sammen. I tillegg fant de spillebrikker av bein, leirkarskår, bjørneklør og rester av kull som det gikk an å datere. Funnene er gaver lagt ned med den døde. De beviser at steinsettingene er graver. De er datert til 400-550 etter Kristus, det vil si den delen av jernalderen som kalles folkevandringstid.

Lignende gravanlegg finnes også i Sverige. Ved Blomsholm tett ved Strømstad ligger en av de største skipsettingene vi kjenner i Skandinavia.

Steinsettingene på Istrehågan ble restaurert av Tjølling Historielag etter utgravningene på 1960-tallet. 

Slik finner du Istrehågan

Har du lyst til å legge turen til Istrehågan, så bør du kikke litt på kartet først. Det er dårlig skiltet ut dit. Det er ikke lagt til rette for bussbesøk, men det er enkel tilgang til kulturminnet med en liten parkeringsplass like ved. Derfra er atkomsten enkel for bevegelseshemmede også. 

Her finner du Istrehågan i Kulturminnesøk (kulturminnesok.no).

Steinsetningene på Istrehågan fotografert rett ovenfra. Til venstre skog. I midten en stor steinsetning.Bildetekst: Skipsformete steinsetninger er sjeldne. Istrehågan er blant landets flotteste. Foto: Arne Schau.