– Glad vi fikk muligheten - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • 01. feb. 2018
  • 15. feb. 2018

– Glad vi fikk muligheten

Over 200 ungdomsskoleelever har besøkt restaurant- og matfag i januar.

I år er det yrkesfagenes år og ett av utdanningsprogrammene som virkelig ønsker å vise fram for potensielle nye søkere, er restaurant- og matfag. Derfor har de åpnet både kjøkken- og restaurantdører på THVS for å vise fram skolehverdagen og hvilke muligheter som finnes. Totalt har over 200 elever fra 9. trinn på Hedrum og Ra ungdomsskoler vært innom fordelt på åtte fagdager.

– Det er 1.000 ledige kokkestillinger i Norge. I tillegg er mulighetene mange innenfor servitøryrket. Vi ønsker å informere om både fremtidige jobbmuligheter og de gode sjansene for læreplass etter Vg2, forteller lærer Marianne Skinmo.

– Vi har også passet på å fortelle ungdomsskoleelevene om mulighetene de har for å komme på utplassering i 10. klasse, legger hun til.

Hektisk

Åtte ungdomsskolebesøk på fire uker, i tillegg til Åpen skole og Rett kursvalg, har gjort januar til en travlere måned enn elever og lærere er vant til.

– Vi har hatt en hektisk måned, men vi er veldig glade for at vi tok sjansen og inviterte inn til disse fagdagene, sier Skinmo, som roser sine egne Vg1- og Vg2-elever for strålende innats.

Bilde fra fagdag på restaurant- og matfag

– De har vært kjempeflinke! Elevene har vært arbeidsledere og veiledere for hver sine grupper. De har virkelig stått på og laget quiz, brosjyre, plakat og filmsnutt. For våre egne elever ligger det mye læring i både forberedelser og gjennomføring.

Skinmo får støtte av avdelingsleder Åse Melau:

– Det er helt tydelig at våre elever lærer mye ved å lære bort til andre. De får verdifull repetisjon og de blir tryggere og bedre i sine egne roller, sier Melau.

Sunt kosthold

Fagdagene på THVS er en del av 9. klassingenes opplæring innenfor ungdomsskolefaget mat og helse. Blant annet har helsedirektoratets kostholdsråd stått sentralt når fagdagens innhold har blitt planlagt.

–  Vi har snakket mye om sunt kosthold og elevene har fått lage et sunt tapasbord bestående av blant annet fruktsalat, smoothie og kyllingsalat. 9. klassingene har selv fått velge om det ønsket å lage kaldmat, varmmat, bake, servere eller prøve seg på konditorarbeid, forteller Skinmo.

Utvider tilbudet

Foreløpig er det kun 9. klassingene fra Hedrum og Ra som har fått boltre seg på kjøkkenet og spise selvlaget lunsj i restauranten. Skinmo har imidlertid ingen planer om å stanse gjestfriheten der.

–  Vi skulle mer enn gjerne tatt imot elever fra flere skoler, men vi ser da et behov for å spre besøkene i større grad. Neste skoleår håper vi at vi får med oss alle ungdomsskolene. Responsen fra elever og lærere har iallfall så langt vært veldig positiv.

Akkurat det skriver 9. klassingene Marte Eie Larsen og Ilja Sofie Jakobsen gjerne under på.

– Vi har det koselig på restaurant- og matfag. Det virker som at de har det veldig bra her på kjøkkenet. I tillegg er det jo gøy å lage mat, sier Marte.

– Jeg kommer nok til å velge et annet utdanningsprogram når jeg skal begynne på videregående skole, men jeg er glad for å få muligheten til å besøke restaurant- og matfag, legger Ilja Sofie til.

Kommer tilbake?

Og på THVS håper Skinmo, Melau og resten av avdelingen at de får se mange av elevene igjen når dagens 9. klassinger kommer tilbake på Rett kursvalg for 10. trinn neste år.

–  Ungdomsskoleelevene har ennå god tid til å tenke seg om før de må bestemme seg for hva de skal velge. Forhåpentligvis har de fått med seg informasjon som kan være nyttig å ha med seg i prosessen, og så blir det spennende for oss å se om det dukker opp som elever hos oss om halvannet år, avslutter Marianne Skinmo.

Bilde fra fagdag på restaurant- og matfag