– Tenk dere godt om! - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • Stine Indahl
  • 27. okt. 2017
  • 18. jan. 2018

– Tenk dere godt om!

Geir Oustorp med klar oppfordring til elevene på medier og kommunikasjon.

De har stått bak kampanjen «Nei er nei» og laget en folder om nettvett i faget mediesamfunnet. Dette skoleåret står bildedeling sentralt i undervisningen, og fredag var lederen for forbyggende avdeling ved Sør-Øst politidistrikt invitert til THVS for å snakke om nettopp ungdomskultur og konsekvenser av ulovlig bildedeling.

– Dette er elevenes mediehverdag. Det florerer av slike saker i media og i retten om dagen, og jeg tenker at mer relevant kan det ikke bli, sier lærer Gunhild Sørdahl, og får støtte av miljøterapeut Tonje Nordli:

– Bildedeling er et kjempeviktig tema berører dagens ungdomsmiljø hver eneste dag. Det er nyttig å få refleksjoner og innspill fra ulike profesjoner, sier Nordli.

Press

Politiet er blant dem som har uttrykt sin bekymring for ungdoms forhold til sosiale medier og deling av seksualiserte bilder og videoer. Det siste året har det vært flere saker der politiet har tatt ut tiltale mot ungdom som har delt bilder og videoer av seksuell karakter av personer under 18 år.

– Det er tøffere å være ungdom i dag enn det var før. Mange opplever press i forhold til bildedeling og en forventning om at alt skal dokumenteres. Det holder ikke lenger å fortelle kameratene at en hadde sex i helga – nå skal det dokumenteres med bilder og videoer, sier Geir Oustorp.

Null opplæring

For ungdommene selv kan konsekvensene bli store både for dem som er avbildet og for dem som deler bilder og videoer med andre uten deres samtykke.

– Med mobiltelefonen får dagens ungdom et enormt sterkt verktøy i hendene, men de får null opplæring. Jeg syns egentlig synd på dem. De lager seg sin egen verden og foreldrene har ikke kunnskap til å vise dem veien, sier Sørdahl, som håper at Oustorps foredrag vil føre til ettertanke hos elevene.

– Her finnes det ingen fasitsvar, men det handler om modning, holdninger og en bevissthet til egne grenser. Elevene sier selv at de ikke merker at grensene flyttes fordi det skjer så gradvis.

Trist

For å illustrere dagens ungdomsmiljø refererte Oustorp blant annet til en jentegjeng i Drammen. I et intervju med NRK Buskerud forteller jentene at de legger ut bilder og videoer av seksuell karakter for å få komplimenter, bli akseptert og vise at de ikke er kjedelige.

– Det må være noe av det dummeste jeg har hørt. Jeg syns det er trist at det er sånn i noen miljøer, sier Nora Næss Holm i 3MKA.

Konsekvenser

Sammen med medelev Madelene Bø syns Nora det var nyttig å få vite mer om lovverket og hvilke konsekvenser eventuelle lovbrudd kan få.

– Jeg skal ikke skremme, men jeg ber dere om å tenke dere godt om. Konsekvensene av bildedeling eller andre ulovlige handlinger kan forfølge dere lenge og ha innvirkning på både militærtjeneste, førerkort, innreise til USA og i form av prikker på rullebladet.

Og dersom ulykken først skulle være ute, har politimannen følgende oppfordring til de dagens unge:

– Spør om hjelp! Snakk med foreldre eller en anne voksen som dere stoler på selv om det kan være flaut og ydmykende. Dere vil få hjelp, avslutter Geir Oustorp.