Forsvaret er fantastisk! - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • Stine Indahl
  • 13. nov. 2013
  • 26. jun. 2014

- Forsvaret er fantastisk!

Andrea E. Landsverk delte sine erfaringer fra Befalsskolen.

Mens medelevene dro til Bali eller på folkehøyskole etter russetiden, valgte tidligere THVS-elev Andrea E. Landsverk rekruttskolen på Madla. Det har hun ikke angret et sekund på. Mandag var hun tilbake på skolen for å oppfordre nåværende elever til å velge Forsvaret etter endt videregående skole.

- Jeg var så heldig at jeg fikk være med den norske fregatten F314 Thor Heyerdahl til Kiel. Under den turen fikk jeg virkelig opp øynene for hva Forsvaret er, forteller Landsverk om bakgrunnen for sitt studievalg.

20-åringen trengte ikke mange ukene i uniform for å erfare at mange av oppfatningene som hersker rundt jenter i militæret har liten rot i virkeligheten.

- Fordommene en hører om at jenter blir dårlig behandlet og at en må vaske do med Q-tips, stemmer ikke!

- Men jeg har fått høre i ettertid at befalene tenkte sitt da jeg møtte opp første dagen med skjørt, blazer, krøllet hår og ballerinasko. De ga meg maks tre uker, sier 20-åringen med en hjertelig latter.

Elektronisk krigføring

Landsverk byttet imidlertid ut ballerinasko med marsstøvler, og gjorde dermed alle spådommer til skamme. Eter to knallharde måneder som rekrutt på Madla endte hun opp som samband- og radiooperatør.

- Jeg jobber i cyberforsvaret med elektronisk krigføring og datahacking.  Og ja, det er like kult som det høres ut som.

Ved siden av førstegangstjenesten, er Landsverk i gang med en bachelor ved Høyskolen i Oslo. Drømmen er en fremtidig jobb innenfor Forsvaret som byggingeniør. Denne uka delte hun verdifulle erfaringer med skolens elever som snart selv står foran studievalg for årene fremover.

- Jeg hadde så lyst til å fortelle om hvor mange muligheter som finnes innenfor Forsvaret. For meg har tiden vært helt fantastisk, og jeg har allerede knyttet vennskap som jeg er ganske sikker på vil vare livet ut.

Målbevisst

Tilbake på THVS fikk Landsverk også tid til å slå av en prat med sin tidligere lærer Cordula Haug. Hun minnes fremdeles overraskelsen da hun fikk høre om planene etter videregående.

- Andrea har så mange kvaliteter, og jeg trodde vel egentlig ikke at interessen hennes lå i Forsvaret. Samtidig har hun alltid vært klar for store utfordringer og visst hva hun ville hele veien, forteller Haug.

- Hvilke kvaliteter mener du en bør ha for å trives i Forsvaret?

- En må først og fremst være tilpasningsdyktig. I tillegg er det viktig å være målbevisst, ha bein i nesa og følge ordre, kommer det kontant.

Og målbevisst har Landsverk vært gjennom hele videregående, der hun blant annet var både var elevrådsleder og leder av ungdomsrådet i Larvik samtidig som hun og satt på Ungdommens fylkesting. Våren 2012 ble hun også Årets Heyerdahlitt ved skolen etter å ha utmerket seg som både modig, nysgjerrig og utadvendt.

- Skrivet jeg fikk av tidligere rektor Hallvar Larsen etter utmerkelsen, la jeg ved da jeg søkte på jobben i Forsvaret. Det var hyggelig å ha med seg, forteller hun.

Sakte men sikkert har både venner og familie vent seg til tanken at hun er i Forsvaret. Til og med farmor, som var litt engstelig i starten, er nå mest stolt.

- Det går greit nå, men de er likevel redd for at jeg skal bli kalt inn til repetisjonsøvelse i Heimevernet. Jeg er imidlertid klar og gleder meg allerede, avslutter Andrea E. Landsverk.