Har åpnet en ny verden - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • Stine Indahl
  • 27. nov. 2013
  • 26. jun. 2014

- Har åpnet en ny verden

Avslutter Prosjekt Leseglede med forfatterbesøk av Jørn Lier Horst.

- Det er veldig stas å ha en så flink forfatter som bor i Larvik og som vil besøke oss, sier prosjektleder Sølvi Anvik på Helse- og oppvekstfag.

De siste månedene har Vg1-elevene på de yrkesfaglige utdanningsprogrammene (YF) deltatt med liv og lyst i Prosjekt Leseglede. 2. desember kommer krimforfatter Horst på besøk i Kon-Tiki for å markere slutten på seks innholdsrike uker.

- Målet med prosjektet er at elevene skal bli glade i å lese og at de vil oppdage den utrolig flotte verdenen som finnes i bøkene.

- I høst er det mange som leser en hel bok for aller første gang. Det til tross for at de samme elevene har hatt 1.770 norsktimer i løpet av barne- og ungdomsskolen. Vi har få timer å ta av her på Vg1, men har likevel valgt å gi dem tid til å lese, forteller Anvik.

God effekt på læringsmiljøet

Prosjekt Leseglede gjennomføres på THVS for andre gang, og går ut på at førsteårselevene på YF får én time hver dag i seks uker til å bli bedre kjent i den skjønnlitterære verdenen.

- Vi opplever at elevene får en helt annen ro og start på dagen. I tillegg er jeg overbevist om at det har en god effekt på læringsmiljøet, sier prosjektlederen, som gir ros til skolens bibliotekarer for å bidra til økt leselyst blant elevene.

- De er utrolig flinke til å formidle bøker, og plukke ut noe som treffer hver enkelt.

Avdelingsleder Janne Fiske på biblioteket forteller at bøkene har bidratt til å åpne en ny verden for mange av elevene. I høst er det spenning, kjærlighet og «fra virkeligheten» som har vært de soleklare favorittene.

Vi har brukt godt med tid på å veilede for å finne riktig bok med en gang. I tillegg til våre anbefalinger, fungerer også jungeltelegrafen blant elevene i beste velgående og det er viktig, sier Fiske.

I forkant av prosjektet måles elevenes leseferdighet, lesehastighet og ordforråd. Det samme testes etter endt prosjektperiode.

Resultatene for i høst er ennå ikke klare, men tall fra i fjor viser at blant annet ordforrådet har økt kraftig. Det er veldig gledelig, avslutter Sølvi Anvik.