- Be om hjelp før det blir for tungt - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • Stine Indahl
  • 08. okt. 2014
  • 22. okt. 2014

- Be om hjelp før det blir for tungt

Fredag markeres Verdensdagen for psykisk helse med quiz og stand i midttimen.

Folkehelseinstituttets store levekårsundersøkelse viser at noe over 300.000 nordmenn sliter med psykiske problemer. Verdensdagen har som mål å skape åpenhet og samarbeid, og markeres i over 150 land.

- Her på skolen jobber vi systematisk og langsiktig med psykisk helse gjennom hele året. Vi kommer derfor ikke til å bruke fredagen til store stunts, men ønsker heller å være tilgjengelige, snakke med elevene og oppfordre til å bruke oss på elevtjenesten, sier Live Schulstock.

Sammen med helsøsterkollega Jorunn Sletsjøe og miljøterapeut Tonje Nordli, kommer Schulstock med en innstendig oppfordring til skolens elever:

- Ikke vær redd for å komme innom oss i 3. etasje. Bruk oss selv om du kanskje føler at du ikke er «nok lei deg» eller tenker at det er andre som har det verre. Hos oss er terskelen veldig lav og det er sånn det skal være. Det skal gå an å få hjelp før det blir for tungt.

Involver foresatte

Psykiske plager er den største årsaken til frafall blant elever i videregående skole, og spekteret av psykiske lidelser er bredt. For å kunne hjelpe de som står i faresonen, er det viktig at foresatte også kommer på banen.

- Det er ikke alltid at elevene kommer til oss. Vi trenger derfor foresatte som tar initiativ og henvender seg til skolen hvis de er bekymret. Vi råder til å ta kontakt med helsesøster, rådgiver eller kontaktlærer. Og gjør det heller litt for tidlig enn litt for seint, sier Schulstock.

- Være rause!

I en hverdag der flere og flere innhentes av flink-pike-syndromet i kampen om de beste karakterene, de fineste klærne, de kuleste vennene og den flotteste sommerkoppen, oppfordrer miljøterapeut Nordli elevene til å være rause – både mot seg selv og sine medelever.

- Se hverandre, si hei og spør hvordan det går. Ikke vær redd for å gi komplimenter og unn hverandre medgang og gode resultater. Søk mennesker som gir deg energi – ikke de som tapper deg for krefter.

I midttimen fredag er Nordli på plass 1. etasje sammen med skolens to helsesøstre, og de lokker med premier til heldige quiz-vinnere. Det er altså bare å møte opp med konkurranseinstinktet skjerpet!  

 

Bilde øverst artikkelen: - Vi ønsker at elevene skal føle seg trygge på at de kan komme til oss med det de har hjertet. I tillegg skal de vite at vi er her når de trenger oss. Det skal ikke være nødvendig å bestille time, sier helsesøstrene Jorunn Sletsjøe (t.v.), Live Schulstock og miljøterapeut Tonje Nordli.