- Dette er fremtidens hus - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • Foto: Morten O. Holtan
  • 16. des. 2014
  • 04. mar. 2015

- Dette er fremtidens hus

Byggfagelevene skal bygge utstillingsmoduler fra høyteknologiske multikomforthus.

- Det er veldig spennende. Sannsynligvis er det denne typen hus som kommer til å bli satt opp av oss tømrere om noen år, sier Mathias Houlberg og Henrik Lund i 2BAA.
 
Sammen med resten av byggfagklassen var de to Vg2-elevene denne uken på besøk hos Optimera og Brødrene Dahl på Ringdalskogen.
 
- Bygget overgår dagens krav og standarder og omvisningen ga oss et godt innblikk i hvordan et slikt multikomforthus er bygd opp. Etter jul er det meningen at vi selv skal bygge modeller for utstilling på Ringdalskogen, forteller Mathias og Henrik.

Bilde fra omvisning byggfag
 
Huset, som er satt opp av Optimera og Brødrene Dahl, er et såkalt plussenergihus eller multikomforthus. Ved bruk av høyteknologiske løsninger produserer huset energien som kreves til daglig drift. Energien hentes fra sol og grunnvann.
 
- Dette er både lærerikt og spennende for oss. Gjennom samarbeidet med Optimera får elevene muligheten til å bruke materialer som de normalt ikke har anledning til å jobbe med. Vi får alt av materialer gratis mot at vi bygger små veggseksjoner som de kan bruke i sine utstillinger, forteller byggfaglærer Morten O. Holtan.
 
Allerede første uka etter juleferien gir elevene seg i kast med utfordringen – vel vitende om at det ferdige arbeidet skal vises fram enten på Ringdalskogen eller på THVS under skolearrangement som Rett kursvalg for 10. klassingen og Åpen skole i januar.

Bilde fra omvisning byggfag

Bilde fra omvisning byggfag