- Handler om å bli sett - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • Stine Indahl
  • 15. okt. 2014
  • 03. feb. 2015

- Handler om å bli sett

Takket læreren i sine verdighetshistorier under Global Dignity Day.

- Jeg ble veldig rørt – tårene bare trillet, sier Rikke Solberg.

Læreren på helse- og oppvekstfag snakker for langt flere enn seg selv når hun oppsummerer dagens Global Dignity Day. Etter en intensiv formiddag med oppgaver og refleksjoner i klasserommene, ble markeringen avsluttet med modige, nære og varme verdighetshistorier i Kon-Tiki.

- Det er viktige historier dere deler med oss. For hver gang vi arrangerer denne dagen, blir jeg mer og mer sikker på at dette er noe av det viktigste vi gjør i løpet av skoleåret, sier rektor Robert Rognli.

Vanskelige ungdomsskoleår

For Vg2-elevene Therese Kristiansen Haaland i 2HEA og Alette Asker Rutledal i 2BUA var det langt fra noen selvfølge å ta ordet foran 170 medelever og lærere under plenumsøkten. Likevel grep jentene utfordringen – begge for å takke lærer Rikke Solberg.

- Jeg var trassig og sleit mye ungdomsskolen. Da jeg begynte på videregående sa jeg til Rikke, som var kontaktlæreren min, at dette kommer ikke til å gå. Jeg var helt sikkert på at hun også kom til å gi meg opp som alle andre, men det gjorde hun ikke. Det er Rikke som er grunnen til at jeg står foran her i dag, fortalte Therese.

Helsefagarbeidereleven får støtte av Alette Asker Rutledal som også har opplevd store positive endringer etter overgangen til videregående skole.

- Jeg var veldig usikker på meg selv og turte for eksempel aldri å ha noen fremføringer. Men Rikke ga seg ikke og pushet meg ut av komfortsonen. Selv om det går ganske sakte, så går det framover og jeg merker stor forskjell fra i fjor.

Solberg selv er både takknemlig og overveldet over elevenes historier.

- Jeg tror veldig mye handler om å bli sett. I tillegg til å skape trygghet og tillit slik at ungdommen opplever at du vil dem vel og har tro på dem, sier HO-læreren.

Viktig bevisstgjøring

Dagens hovedveileder Lina Elstad Bredesen var mektig imponert over elevenes innsats både i klasserommene og i plenum.

- Wow! Tusen takk til hver og en av dere. Det dere har gjort i dag er stort. Handlingene deres er med på å gjøre verden til et bedre sted å være.

Veilederen, som selv har blitt utsatt for mobbing og trakassering i en årrekke, er glad for at det blir satt fokus på verdighet i skolehverdagen.

- Det er små ting som skal til for at du og jeg får en bedre hverdag. Vi må bevisstgjøre ungdommen, men også de voksne. De trenger dette like mye som dere. Derfor er det ekstra viktig at vi bruker en slik dag til sammen å finne ut hva hver og en av oss kan gjøre for hverandre.

Les hva Østlands-Posten skriver om GDD på sine nettsider

 

FAKTA

  • Global Dignity ble etablert i 2006 av Kronprins Haakon, Professor Pekka Himanen (Finland) og leder av Operation Hope, John Bryant (USA).
  • Visjonen til Global Dinigity er å virkeliggjøre den universelle retten alle mennesker har til å leve verdige liv.
  • Global Dignity har tre formål: Å fremme verdighetsbasert lederskap, å stimulere til en global samtale om verdighet - og å engasjere ungdom i betydningen av verdighet.
  • Hovedaktiviteten til Global Dignity er å legge til rette for gjennomføringen av Dignity Days på videregående skoler i oktober hvert år.