Det har vært en drøm - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • Stine Indahl
  • 25. mar. 2014
  • 26. jun. 2014

- Det har vært en drøm!

Lise Tretteteig og Vibeke Fjeldskår plukket ut til praksis på spansk sykehus.

Nylig kom de to helsefagarbeiderelevene hjem fra to uker i solfylte Benidorm. Møtet med det spanske helsevesenet har vært både utfordrende og lærerikt for Vg2-elevene.

- Det er veldig store forskjeller på det spanske og det norske helsevesenet. Mens vi her hjemme læres opp til å se hele mennesket, vise omsorg og ta vare på pasientene, er spanjolene mer fokusert på det tekniske. Der er det familien som har ansvar for omsorgen, forteller jentene.

Utenlandspraksisen er et prøveprosjekt der det er søkt om midler til fortsettelsen gjennom EU-programmet Erasmus+. Dette skoleåret var det kun to plasser ved det private sykehuset i Benidorm, og jentene måtte gjennom både søknadsskriving og intervjurunde for å fortelle om motivasjon og forventninger til utbytte av praksisen.

- Det har vært en drøm og en opplevelse vi aldri vil glemme – vi er veldig takknemlige for at vi fikk den sjansen. Praksisen har utfordret oss, gitt oss mange fine erfaringer og bidratt til at vi har lært mye om oss selv. Nå håper vi at flere elever kan få den samme muligheten neste skoleår, sier Lise og Vibeke.

Bilde fra utplassering på spansk sykehus

Vibeke og Lise arbeidet ved hver sin avdeling på sykehuset. Her er Vibeke Fjeldskår (t.v.) avbildet sammen med noen av sine spanske kolleger i 4. etasje (Foto: Vigdis Haugan)

Sykehuset i Benidorm benyttes i stor grad av ferierende og fastboende nordmenn. Det gjør norske helsefagarbeidere ettertraktet som arbeidskraft.

- For noen av våre helsefagarbeiderelever kan deres fremtidige arbeidsplass være nettopp på dette sykehuset. Vi vet at de er ønsket både på bakgrunn av utdanning og ikke minst språket, men de må være innstilt på en betydelig lavere inntekt enn i Norge, sier HO-lærer Vigdis Haugan.

Motiverende

Skolen avventer nå svar på søknaden om midler fra Erasmus+; EUs program for utdanning, ungdom og idrett. Basert på erfaringer fra årets forprosjekt er håpet at det fra neste år vil bli anledning til å la flere Vg2-elever følge i Vibeke og Lises fotspor i Spania.

- Vi vet at det er mulig å få praksisplasser både på sykehuset i Benidorm og på et rehabiliteringssenter. En slik praksis krever mye oppfølging i etterkant for å fordøye inntrykk og opplevelser, men Vibeke og Lises opphold bekrefter at dette er positivt og noe vi ønsker å fortsette med, sier Haugan.

- Dette kan få en positiv innvirkning på rekrutteringen til helsefagarbeideryrket, og gi elevene motivasjon til å stå på litt ekstra, legger hun til.

For Vibeke og Lise er hverdagen på vei tilbake til normalen.

- Det var koselig å komme tilbake til de vanlige praksisplassene våre på Soletunet og Søbakken sykehjem. Etter oppholdet i Spania har vi sett at vi virkelig er heldige her hjemme når det kommer til omsorg, avslutter Vibeke Fjeldskår og Lise Tretteteig.

Du kan lese mer om praksisoppholdet på Vibeke og Lises blogg: www.vibekeogliseispania.blogg.no

Bilde fra prakis på sykehus i Benidorm- Det har vært både utfordrende og lærerikt å ha praksis på en plass der alt er fremmed. Vi har lært mye om oss selv i løpet av de 14 dagene, sier Lise Tretteteig (t.h.). (Foto: Vigdis Haugan)