Fra klassens klovn til torpedo og drapsmann - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • Stine Indahl
  • 26. sep. 2014
  • 05. okt. 2015

Fra klassens klovn til torpedo og drapsmann

– Håper aldri noen av dere får se alt jeg har sett!

Fredag sørget Trond Einar Frednes for å gi elevene i 2MDA, 2IDA og 2 IDB en samfunnsfagtime helt utenom det vanlige. 36-åringen fra Larvik er kjent som en av Norges farligste kriminelle og slapp i sommer ut etter sin siste soning.

– Det er veldig tøft av han å stå fram på denne måten og fortelle historien om hvordan det virkelig er. Historien hans er helt forferdelig, sier Andrine Sundby Langvik og Marthe Wilson (bildet over) i 2IDB.

Idrettsjentene er ikke alene om å sitte igjen med det inntrykket etter fredagens økt. Frednes pynter absolutt ikke på sannheten når han gjennom Badboy-prosjektet er rundt på videregående skoler for å fortelle om konsekvensene av rus og kriminalitet.

Mistet mye

– Elevene reagerer ofte med kvalme. Dette er det ingen som higer etter å oppleve. Ikke etter at de har blitt fortalt om hvilke konsekvenser dette har hatt for meg, om alle vennene jeg har mistet på veien, om hvor mye vold, blod om lemlestelser jeg har opplevd og om hvordan jeg til slutt endte opp med å sitte og stirre inn i en murvegg i flere år, sier Frednes.

Historien han forteller handler om gutten som gikk fra å være klassens klovn, via den lille rampegutten som var så lett for de større og tøffere guttene å utnytte, til å bli en rusavhengig og hardbarket kriminell.

– Jeg var bare 17 år gammel første gang jeg skjøt en annen mann. De gjorde noe med meg. Det bidro til å forme meg til en iskald person. Jeg visste at det jeg gjorde var galt, men det var min verden – min jobb. Jeg skulle gjøre andre vondt for å tjene penger.

– Ta vare på hverandre

Det er ikke en lyd i salen mens 36-åringen forteller videre om drap, fengselssoning, et halvhjertet forsøk på å leve A4-livet og deretter om det tunge tilbakefallet til rus og nye lovbrudd.

– Til slutt var jeg bare steinhard, iskald og følte at livet var ødelagt. Mye husker jeg bare glimtvis. Glimt fra en helt forferdelig livs- og russituasjon.

Nå håper Frednes at det snur. Da han i sommer ble løslatt fra Bastøy, hadde han allerede holdt flere foredrag knyttet til Badboy-prosjektet.

– Dere må huske på at det kriminelle miljøet er helt avhengige av å rekruttere ungdom – akkurat sånne som dere. Det er derfor jeg er her i dag. For å fortelle dere hvor hardt, dumt og ødeleggende et sånt liv er, og for å be dere om å ta vare på hverandre.

– Jeg er takknemlig for at jeg får lov til å fortelle min historie. En historie jeg håper kan hjelpe dere til å velge rett når dere står overfor ulike valg i årene framover. Forhåpentligvis har dere litt mer lyst til å svare nei når dere nå har fått et innblikk i hvor galt det kan gå. Jeg har sett veldig mange mennesker bli ødelagt – det er de ekte konsekvensene!

Bilde av Trond Einar Frednes

Trond Einar Frednes har brukt de siste to siste årene på å lappe sammen hele sin historie.Jeg har måttet grave dypt for å finne ut hva som egentlig plaget meg og hvordan jeg skal leve med det. For å kunne se meg selv i speilet er det viktig for meg å få fortelle dere den historien som jeg gjør, sier 36-åringen.

 

Badboy-prosjektet

  • Har som mål å bekjempe rus og kriminalitet
  • Elevene blir presentert en sterk, realistisk og tøff historie fra en av Norges farligste kriminelle
  • Ledes av barnevernspedagog Regine Evensen og samarbeider med Trond Einar Frednes som foredragsholder