Har kastet bort ti år av livet - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • Stine Indahl
  • 22. aug. 2014
  • 22. okt. 2014

- Har kastet bort ti år av livet

Morten Heierdal delte sin historie om dopingens brutale bakside.

- Jeg skulle bare prøve litt. Jeg hadde ingen planer om å ødelegge ti år av livet mitt da jeg satt den første sprøyta med anabole steroider, forteller Morten Heierdal.

Sammen med kollega Therese Torgersen fra Antidoping Norge har Heierdal denne uka holdt foredrag for samtlige Vg1-elever på THVS.

- Det er ikke noe som heter å prøve litt. Ingen prøver litt heroin. De blir som regel narkomane. På samme måte er det med anabole steroider. Den psykiske og fysiske avhengigheten gjør at du tar en veldig stor risiko selv om du bare vurderer å prøve litt.

Tredje og siste foredrag i holdningskampanjen «Ærlig talt» er over og Kon-Tiki er i ferd med og tømmes for elever. Heierdal, som fremdeles satt fengslet da han begynte som foredragsholder i januar i fjor, legger ikke skjul på at det fortsatt koster å dele sine erfaringer med en fullsatt sal. Selv etter 150 foredrag.

- Det føles som å kle seg naken. Det gjør like vondt hver eneste gang jeg blir minnet på hvor mye vondt jeg har påført de rundt meg. Men jeg må stå for det jeg har gjort og prøve å snu det til noe positivt. Hvis jeg kan hjelpe noen til å slutte med anabole steroider, eller til ikke å begynne i det hele tatt, føler jeg at de ti årene med kjipe opplevelser ikke har vært helt bortkastet likevel.

Kjenner seg igjen

For Vg1-elevene på studieforberedende programfag ble aller første kroppsøvingstime noe helt utenom det vanlige. I stedet for ballspill i Arena fikk elevene servert et brutalt ærlig innblikk i dopingens bakside.

- Veldig lærerikt og interessant, konkluderer Vg1-elevene Sebastian Himberg og Kristoffer Andersen.

- Vi har jo liknende ting på film, men det blir noe helt annet å høre historien fortalt på denne måten.

Guttene har ingen problemer med å kjenne seg igjen i Heierdals betraktninger rundt kroppspress og ønsket om framgang i treningen.

- En har selvfølgelig lyst til å se resultater, men ønsket er ikke så sterkt at en vurderer å dope seg, sier Andersen.

Angår flere enn toppidrettsutøvere

Undersøkelser og tilbakemeldinger Heierdal og Torgersen får etter foredragene, viser imidlertid at en god del lar seg friste av utsiktene til raske resultater.

- Doping er ikke bare noe som har med toppidretten å gjøre. Det angår flere og flere vanlige ungdommer, sier Torgersen.

For mange starter misbruket med et å ønske om å bli « bare litt sprekere før sommeren». Så faller en for fristelsen til å ta en snarvei.

Det er nok mange som setter den første kuren med anabole steroider i jakten på den perfekte sommerkroppen, sier Torgersen, og legger til:

- Dette angår i alle høyeste grad jenter også. Enten som kjæreste, søster eller venn til en som bruker doping, men også på egne vegne. Nå skal ikke jenter «bare» være tynne, men både sterke og tynne.

Kampen om flest antall likes

I følge foredragsholderne spiller media, og ikke minst sosiale medier, en vesentlig rolle i kroppsfokuset som herjer.

- Det er en uheldig utvikling når utseende og kropp betyr mer enn for eksempel utdannelse. Men det presses på fra alle kanter – til og med fra foreldre og idrettsledere. Det er ikke gode karakterer på skolen eller en seier på fotballbanen som gir flest likes på Facebook – det er bildene fra treningsstudio, sier Heierdal.  

Gjennom «Ærlig talt» håper Heierdal og Torgersen å bidra til å gi et mer nyansert bilde av konsekvensene av bruk av anabole steroider. En motvekt til alt som står på nettet der bivirkninger stilles i skyggen og der det alltid finnes medikamenter for å få bukt med et økende antall bivirkninger.

- Jeg hadde alle forutsetninger for å ta de rette valgene, men jeg falt for fristelsen og derfra ballet det på seg. Av den gamle kameratgjengen er jeg den enste som står oppreist i dag. Det er et bevis på medaljens bakside. En taper mer enn en vinner – selv om en kanskje får noen flere likes på Facebook!