Klar for finalerunde i fysikk-OL - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • Stine Indahl
  • 03. mar. 2014
  • 26. jun. 2014

Klar for finalerunde i fysikk-OL

Asbjørn Torsvik Krüger i 3STER blant de 18 kvalifiserte til nasjonal finale og fysikk-kurs på Blindern.

Det startet med i overkant av 1.000 deltakere på landsbasis høsten 2013. Et halvt år senere er antall deltakere redusert til 18. Fredag 28. mars kjempes det om nasjonal «topp-fem» og en plass i den internasjonale finalen i Kasakhstan.

- Jeg har nok lite å stille opp med mot de aller beste, men muligheten kan være der hvis jeg virkelig treffer med oppgavene, sier Asbjørn Torsvik Krüger i 3STER.

Realfagseleven har imponert i fysikkolympiadens to første runder, og har uten nevneverdige problemer kvalifisert seg til finaleuken som arrangeres på Blindern 24. – 28. mars. Etter å ha vært blant de tolv beste i runde en, endte Asbjørn på en sjuende plass med 13,5 poeng av 18 mulige i andre runde.

- Det var ikke akkurat fantastisk bra. Jeg fikk aldri full uttelling og følte selv at jeg var et godt stykke unna toppen. Men det var tydeligvis godt nok til å gå videre, sier Asbjørn nøkternt.

Krevende oppgaver

Fysikk-OL er et tilbud til alle elever som tar Fysikk 2. Gjennom de tre timer lange konkurransene, prøves deltakerne i fysikkpensum for videregående skole. Totalt var det fire elever fra THVS som deltok i første runde i fjor høst.

- Oppgavene er ekstra krevende og ligger nok på et nivå over det jeg er vant til fra skolen. Det er lagt opp til at en må tenke mye mer selv, og jeg føler at det er vanskelig å forberede seg godt, sier finalisten.

Under det kommende ukesoppholdet på Blindern, får Asbjørn og hans 17 konkurrenter anledning til å se nærmere på temaer som mekanikk, termofysikk og vekselstrøm før samlingen avsluttes med nasjonal finale fredag 28. mars.

- Jeg føler meg ikke som den store nerden selv om jeg har kommet til finalen. Ikke føler jeg meg som en av Norges beste heller – egentlig er det hele litt surrealistisk, sier 18-åringen med en liten latter.

Uansett utfall er han innstilt på å få så mye ut av oppholdet.

- Alt kommer til å være veldig nytt, men jeg ser på dette som en gylden mulighet til å ha det gøy, lære ekstra fysikk og spise gratis pizza. Det blir jo det beste fra to verdener.

Ekstra studiepoeng

Fysikklærer Gunnar Colbjørnsen ved THVS har latt seg imponere over Asbjørns innsats, og trekker fram følgende egenskaper som han mener er avgjørende for Vg3-elevens prestasjoner.

- Asbjørn har solide evner i realfag, han har gode arbeidsvaner og er selvstendig, forteller Colbjørnsen, og legger til.

- Fysikk er et viktig fag for alle som vil jobbe med teknologi i tillegg til at det gir ekstra studiepoeng. Når det gjelder fysikk-OL mener jeg at mange har en mulighet til å hevde seg, og jeg håper virkelig at enda flere elever melder seg på i konkurransen neste skoleår.