Lidenskapelig om fotballgalskap - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • Stine Indahl
  • 07. apr. 2014
  • 26. jun. 2014

Lidenskapelig om fotballgalskap

- Samholdet er det aller viktigste, slår guttene fast etter foredraget «Fotball: Lidenskap og galskap».

Denne uka avsluttes Den Kulturelle Skolesekken (DKS) for dette skoleåret med forfatter Ragnhild Lund Ansnes engasjerende reise inn i fotballens verden. I en sal med hovedvekt av Manchester United- og Barcelona-supportere, fikk Ansnes elevene til å reflektere over hvilke mekanismer lidenskapen for fotball setter i gang – uavhengig av klubbtilhørighet.

- Fotball er livet! Vi har fått fotballen inn gjennom foreldrene våre fra vi var små, og kan dele gleden over fotballen med både familie og venner. Den har helt klart gitt oss venner som vi nok ikke ville blitt kjent med ellers, forteller Martin Williams i 1STE, August Ansnes Rømen i 1STD, Tobias Rosenberg i 1STF og Vetle Søiland i 1STE.

Dagen som endret alt

Ragnhild Lund Ansnes er gift med en lidenskapelig Liverpool-supporter, men det var først i voksen alder hun for alvor skjønte hva som får hundretusenvis av nordmenn til å bruke så mye tid, penger og følelser på engelsk fotball. I dag er hun i gang med sin tredje bok om Liverpool etter suksessene med "Liverpoolhjerter" og "Liverpoolhelter" i henholdsvis 2010 og 2012.

- Hvordan går det an å gå fra å hate fotball til å bli den første dama i verden som skriver offisielle klubbøker for Liverpool Football Club? spør Ansnes, før hun med intens innlevelse skildrer dagen hun beskriver som den nifseste i sitt liv.

Det var den dagen hun på bryllupsreise - og i en fremmed ankomsthall milevidt hjemmefra - oppdaget en til da ukjent side ved hennes ferske ektemann. Den dagen en straffesparkkonkurranse fikk hennes rolige og sindige livsledsager til å sparke fremmede passasjerers bagasje veggimellom. Den dagen Liverpool gikk fra 0-3 til 3-3 i løpet av sju minutter i Istanbul, slo AC Milan og vant mesterligaen for femte gang.

- Den dagen var så traumatisk for meg at jeg sa opp jobben og kastet meg ut i det jeg alltid har hatt lyst til å gjøre siden før jeg kunne skrive fullstendige setninger. For meg var dette en sånn en dag som forandret meg for bestandig, sier Ansnes.

Samhold

De fire gutta på studieforberedende har få problemer med å kjenne seg igjen i forfatterens beskrivelser av lidenskap og en god porsjon galskap. Lite eller ingenting kan måle seg med den engelske fotballen. Fem-ti ganger i sesongen drar United-fan Martin Williams til England for å oppleve de magiske fotballøyeblikkene fra tribunen.

- Hva er det aller beste med fotballen – hva er det «alle de andre» går glipp av?

Samholdet og det å møte nye mennesker, kommer det samstemt fra kvartetten.

Når alt kommer til alt er det nemlig verken tabellen eller draktfarge som er det aller viktigste. Ansnes nikker anerkjennende.

- Jeg må si at dere som er interessert i fotball er heldige». Dere får trent på empati, på å se andre og ikke bare digge seg selv med «selfies» og antall likes på sosiale medier.

Fordomsfull

Selv hadde forfatteren en bestemt oppfatning av hvordan er typisk fotballsupporter var. En forestilling som raskt traff henne midt i ansiktet etterhvert som liverpoolfans over hele landet delte sine mest personlige minner og historier.

- Jeg oppdaget hvor fordomsfull jeg hadde vært. De som skrev til meg representerte hele spekteret av Norges befolkning. Historiene var langt fra harry; i stedet handlet de om alt fra tilhørighet, sykdom, kjærlighet og kommunikasjon. Og jeg som trodde jeg var menneskekjenner.

Siden har hun vært hekta. På fotballen, følelsene, samholdet og tilhørigheten den gir så mange mennesker.

- I vår kultur er vi så veldig opptatt av hva vi jobber med. I supportermiljøet er dette helt uvesentlig. Her er alle velkomne – jobb, klær og hvilke kule kompiser du har betyr ingenting, sier Ansnes og oppsummerer:

- Så hva er egentlig fotball? Lidenskap eller galskap? Jeg mente lenge at det var galskap, men jeg har ombestemt meg. Dessuten trenger vi litt galskap i livet!

 

Du kan følge Ragnhild Lund Ansnes og hennes videre prosjekter på:

  • Blogg: liverpoolhjerter.no
  • Facebook: Liverpoolhjerter
  • Instagram: 1nil
  • Twitter: @liverpoolhjerte