Litt klokere med Rett kursvalg - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • Stine Indahl
  • 05. nov. 2014
  • 04. mar. 2015

Litt klokere med Rett kursvalg

600 niendeklassinger fra Larvik og Lardal fikk en smakebit på to valgte utdanningsprogram.

- Jeg har lyst til å bli lege. Jeg har visst helt siden jeg var liten at jeg vil velge et yrke der jeg kan hjelpe andre til å få det bedre.

Adele Jensen fra Mesterfjellet ungdomsskole er klar i sin sak. Tirsdag var hun én av over 80 niendeklassinger som hadde satt opp helse- og oppvekstfag som førsteprioritet under Rett kursvalg på THVS.

Dermed opprettholdes trenden de siste årene som viser at et økende antall ungdom sikter seg inn mot en yrkeskarriere innenfor HO-fag.

- Det er klart vi syns det er moro at så mange som nærmere 140 elever velger å besøke oss i løpet av disse to dagene. Jeg tror den økende interessen vi opplever er et tegn på at elevene er bevisst på hvor yrkesmulighetene ligger. I tillegg er fagbrev i ferd med å få en høyere status blant ungdommen, sier avdelingsleder Heidi Elgesem på helse- og oppvekstfag.

Selvstendige valg

Et annet utdanningsprogram som har hatt framgang de siste årene er idrettsfag. Over 170 niendeklassinger fikk utfordret seg med treningstøyet på i Arena i løpet av Rett kursvalg.

- Jeg er fremdeles usikker på hva jeg skal velge. Forhåpentligvis blir jeg litt klokere etter disse to dagene, sier Fritjof Aasheim ved Hedrum ungdomsskole.

Sammen skal Thomas Myhren og Sindre Teigen skal de tre klassekameratene fra Hedrum innom både idrett, studiespesialiserende, teknikk og industriell produksjon, service og samferdsel, elektro og bygg- og anleggsfag.

- Vi har valgt helt uavhengig av hverandre. Jeg visste ikke hva de andre hadde valgt før i dag, sier Sindre Teigen.

Praktisk innføring

Gjennom Rett kursvalg får Larvik og Lardals 600 niendeklassinger et innblikk i hverdagslivet på THVS der informasjonen fra nåværende elever står i sentrum.

- Dagene er lagt opp for å gi ungdommen en praktisk innføring i hvordan hverdagen er innenfor de ulike utdanningsprogrammene. Vi ønsker å gi dem en annen opplevelse av fagene enn det de kan lese seg til og informasjonen skal de få gjennom våre egne elever. Det er de som er aller best egnet til å fortelle om både fordeler og ulemper ved sitt utdanningsprogram, sier avdelingsleder Bernhard Grøtan ved Elevtjenesten.

Studieforberedende er fremdeles det største utdanningsprogrammet med nærmere 240 besøkende. På den andre enden av skalaen opplever Service og samferdsel en nedgang.  

- Tallene viser at vi opprettholder en 50-50-fordeling mellom yrkesforberedende og studieforberedende utdanningsprogram. Det er vi veldig fornøyd med, sier Grøtan.

Etter to opplevelsesrike dager har niendeklassingene forhåpentligvis et noe bedre grunnlag til å velge både skole og utdanningsprogram når den tid kommer. I januar er det tiendeklassingenes tur til å bli enda litt klokere. Da arrangeres Rett kursvalg for avgangselevene på ungdomsskolene i Larvik og Lardal.

Bilde av Bernhard Grøtan og Morten Holtan

Morten Holtan (t.h.) på bygg- og anleggsfag og elevene i 2BAA er klare for å ta imot niendeklassingene til Rett kursvalg. Vi er glade for at vi opprettholder en 50-50-fordeling mellom yrkesforberedende og studieforberedende utdanningsprogram, sier avdelingsleder Bernhard Grøtan i Elevtjenesten.

Bilde fra Rett kursvalg

I femte etasje ble niendeklassingene som valgte å besøke medier og kommunikasjon kastet rett ut i rollen som undersøkende reportere.