Markerte Verdens tobakksfrie dag - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • Stine Indahl
  • 08. mai. 2014
  • 26. jun. 2014

Markerte Verdens tobakksfrie dag

Appellerer til lommeboka for å komme røyk og snus til livs.

I dag ble Verdens tobakksfrie dag markert på forskudd ved THVS. Dagen som opprinnelig markeres 31. mai hvert år retter oppmerksomheten mot tobakksrelaterte dødsfall og sykdommer.

- Selv etter røykelovens innmarsj er det fremdeles en del unge som røyker. Derfor er det viktig å holde fokus oppe, sier Live Schulstock og Jorunn Sletsjøe.

Skolens to helsesøstre er ikke i tvil om at det er mange unge som allerede har stumpet røyken eller som ikke begynner i det hele tatt. Samtidig ser de en økning når det gjelder snusbruk – særlig blant jentene.

- Røykeloven har gjort det så tungvint å røyke at mange tar seg en snus i stedet. Det har nok ikke noe med redselen for lungekreft å gjøre, men heller hva som er mest lettvint, sier Schulstock og Sletsjøe.

For dyrt

De har innsett at informasjon om sykdomsrisiko har liten effekt, og retter i stedet fokus på utseende og økonomi.

- Ingen er vel interessert i stygge tenner, uren hud og hår og klær som stinker røyk. Vi opplever at for mange er utseende og pengebruk en motivasjon for å slutte. En kommer ikke bort ifra at det har økonomiske konsekvenser å røyke og snuse.

Det er Bjørn-Henrik Størum og Ole-Kristian Lindhjem i 1BAB helt enige i.

- Jeg snuste tidligere, men syns det ble for dyrt. Når jeg først bestemte meg, var det egentlig ikke så vanskelig å slutte, forteller Bjørn-Henrik.

Ole-Kristian har på sin side bevisst holdt seg langt unna både røyk og snus.

- Jeg skjønner ikke vitsen. Det er ikke bra for helsa og samtidig taper en penger på det, sier Vg1-eleven.

Økt kreftrisiko

Fakta fra Helsedirektoratet og WHO viser at røyking er den den viktigste enkeltstående risikofaktor for kreft, og at 85 % av alle lungekrefttilfeller i Norge kunne vært unngått om ingen røykte.

- Vi vet dessverre ikke like mye om de langsiktige skadevirkningene av snus som vi vet om røyk. Likevel er det ingen tvil om at snus er sterkt avhengighetsskapende, øker risikoen for kreft - spesielt i bukspyttkjertelen og spiserøret, samtidig som det virker etsende på munnhulen, sier Sletsjøe (bilde under).

Bilde av Live og Jorunn

I tillegg til skolens helsesøstre var også tannhelsetjenesten til stede under dagens markering. Og som vanlig falt quizen med tilhørende premiering i smak blant elevene.

Få elever

To som kom seg greit gjennom spørsmålene var Shene Ali og Helan Suleyman i 2STBØ. De to jentene tror at mange elever føler et press til å røyke eller snuse.

- I en del miljøer er det nok fremdeles kult, men det er også kult å være veldig sunn – ikke røyke og snuse, trene mye og spise sunt. Vi lar oss uansett ikke påvirke, forsikrer Shene og Helan.

Til tross for jentenes engasjement var det relativt rolig rundt standen i 1. etasje. Det får helsesøstrene til å tenke på andre mulige datoer neste gang dagen skal markeres.

- Med så lite elever som har vært på skolen i dag, vil vi vurdere å framskynde markeringen til før påske neste skoleår. Vi får ta en vurdering på hvordan vi kan nå flere, avslutter Live Schulstock og Jorunn Sletsjøe.