Neste stopp – Italia! - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • Stine Indahl
  • 28. feb. 2014
  • 26. jun. 2014

Neste stopp – Italia!

Varmet opp til utenlandsturen med italienske smaksopplevelser i Tigris.

Den store avreisedagen 11. mars nærmer seg med stormskritt for elevene på reiseliv, hotell og restaurant- og matfag. Snart pakker de 25 elevene kofferten for 14 dager i den italienske byen Salerno. Forberedelsene er for lengst i gang, og denne uka møttes hele reisefølget til felles middag i Tigris. På menyen sto tradisjonelle italienske retter som minestronesuppe, risotto og pizza.

- Den italienske maten er helt spesiell med mye smak og mye historie. Samtidig er jo pizza og pasta noe «alle» liker, sier Tom André Bruun og Leon Janev i 2KSA.

Bilde fra Tigris

Vel framme i Salerno vil elevene på restaurant- og matfag få rikelig med anledning til å lære mer om italienske mattradisjoner. For mens reiselivselevene på Service og samferdsel skal ut i ulike reiselivsbedrifter, forbereder Tom André, Janev og resten av deres medelever på to innholdsrike uker i restaurantbransjen – Tom André som servitør og Janev som kokk.

- Det blir spennende å se hvordan kokkeyrket er i andre land, og vi forventer å lære mer om måten de jobber på, hvordan de samarbeider og hvilke krav og forventninger som finnes, sier de to Vg2-elevene.

Lærer italiensk

Det to uker lange oppholdet er en del av et mobilitetsprosjekt i regi av Comenius-prosjektet, tidligere Leonardo. Programmet har blant annet som målsetting å utvikle elevers og læreres kjennskap til, og forståelse for, kultur og språklig mangfold i Europa.

Og allerede før avreise er elevene godt i gang med å gjøre seg kjent med italiensk språk og kultur. I bresjen for lynkurset står Massimiliano Secchi. Opprinnelig italiener og til daglig elevassistent ved avdeling for teknikk og industriell produksjon (TP) på THVS.  Til sammen skal han guide elevene gjennom et åtte timers langt italienskkurs fram mot avreisedagen 11. mars.

- Vi har jobbet med grammatikk, setninger som er nyttige å kunne når en er på reise og de typiske høflighetsfrasene. Framover er planen at elevene skal lære litt mer om de kulturelle forskjellene, forteller Secchi.

Italieneren er ikke i tvil om at elevene har mye å glede seg til når de lander i Salerno.

- Jeg kan tenke med at mange vil sette pris på det brede vareutvalget i italienske butikker, både når det gjelder klær og mat. Og så er det varmen da. Jeg regner med at elevene kan få en skikkelig vårfølelse i Italia i mars.

Turistattraksjoner

I tillegg til å få prøve seg i arbeidslivet, forsikrer reiselivslærer Cecilie Lund om at det også vil bli satt av tid til å ta en nærmere titt på de typiske turistattraksjonene.

- Elevene skal få lov til å være litt turister også. Vi skal oppleve Napoli, Pompeii og Roma, og jeg håper at elevene virkelig vil bruke alle sansene til å se, føle og smake, sier Lund.

- Vi er veldig fornøyd med denne måten å drive utveksling på. Dette gir oss virkelig innsikt i et annet land både når det gjelder språk og kulturforståelse. Dessuten føler jeg at vi har forberedt oss godt, legger hun til.

Og elevene selv er klare!

- Vi er spente, men vi gleder oss. Det blir både utfordrende og spennende å få jobbe i et annet land. Også gleder vi oss til Roma, Pompeii og den italienske isen, sier Lars August Klaastad Kristiansen og Jonas Myhre i 2RLA.

Bilde fra Tigris

Leon Janev (t.v.) og Tom André Bruun gleder seg til å lære mer om italienske mattradisjoner. Mens medelevene lager pizza og pasta i Salerno skal Hermann Eskedal (t.h.) jobbe på Park Hotel Sandefjord. Foto: Elisabeth Eriksen.