Pakker baggen for fremtiden - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • Stine Indahl
  • 16. jun. 2014
  • 04. jul. 2014

Pakker baggen for fremtiden

Ni elever fra Service og samferdsel har fått læreplass i Forsvaret.

Når Vg2-elevene ved de yrkesfaglige studieprogrammene ved THVS til høsten tar fatt på en helt ny tilværelse ute i lære, har hele ni av dem sikret seg læreplass i Forsvaret. Den målbevisste gjengen utgjør hele 27 prosent av de 33 elevene på Vg2 Service og samferdsel (SS).

- Vi har bevisst valgt å hente inn tidligere elever som nå er lærlinger til å fortelle om hvordan det er å ta fagbrev i Forsvaret. Det har nok bidratt til at enda flere har valgt seg den retningen, men jeg har inntrykk av at mange har hadde sett seg ut Forvaret allerede før våre informasjonsmøter, forteller lærer Monica Gjertsen Steinbakken ved Service og samferdsel.

Blandede følelser

Det er kun én uke igjen som elev ved THVS og på SS-basen har Istivan Asker (2SSB), Daniel Gjermstad (2SSB), Thomas Kaasa (2SSA), Nicolai Krøgli (2SSA), Victor Carlsen (2SSA), Johs Gamkinn (2SSA), Emma Larsen (2SSA), Vincent Dæhli (2SSB) og Mathias Hellum (2SSB) nettopp fått vite at de ikke kommer opp til muntlig eksamen. Det betyr minimalt med skolearbeid før noen etterlengtede ferieuker står for døren og oppladingen til den nært forestående læretiden kan begynne. Blant elevene er følelsene blandet.

- Det blir mye nytt – både sted og mennesker blir nytt for de fleste av oss. Hverdagen blir helt annerledes enn det vi har vært vant med de siste årene. På en måte skal det bli godt å komme bort, men det blir rart å forlate venner og jobb her, sier gjengen som om få uker blir spredt over hele landet fra Andøya og Bodø til Lillehammer, Oslo og Rygge.

Forsvaret er Norges største lærebedrift med om lag 600 lærlinger fordelt på 30 fagområder i alle forsvarsgrener over hele landet. Læretiden i Forsvaret gir blant annet mulighet til å avtjene førstegangstjenesten parallelt det første året.

- Jeg har visst hva jeg ville helt fra Vg1, så jeg er veldig fornøyd, sier Vincent Dæhli.

- Mange muligheter

Snart pakker han hele flyttelasset for to år i Bodø. For både for Vincent og medelevene på SS, var de mange mulighetene i Forsvaret en tungtveiende grunn da læreplass skulle søkes. I tillegg til å oppnå fagbrev og muligheten til å avtjene verneplikt, vil en også kunne sikre seg generell studiekompetanse gjennom utdanningsprogrammet påbygg.   

- Her har elevene faktisk mulighet til å gjøre unna fire år i løpet av kun to – og på den måten spare to år. I tillegg tilbyr Forsvaret en rekke andre kursmuligheter, sier Steinbakken.

- Og alt er gratis, supplerer elevene.

Eneste jente i gjengen er Emma Larsen. Etter å ha gjennomført fysiske og psykiske tester på linje med sine mannlige medelever, er hun nå klar for to år i en mannsdominert verden.

- Jeg er forberedt på at det blir lite jenter, men jeg skal jobbe administrativt og vet at det blir sammen med ei annen jente. Det kommer sikkert til å gå veldig greit, sier Emma Larsen.