Sikret seg praksisplass - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • 03. sep. 2014
  • 22. okt. 2014

Sikret seg praksisplass

Herman Gjelstad Nilsen (t.h.) i 2BAA grep sjansen og skaffet seg praksisplass på dagen.

- Jeg bestemte meg egentlig der og da. Helt spontant tok jeg kontakt rett etter foredraget og nå skal jeg være utplassert hos Buer Entreprenør i prosjekt til fordypning (PTF) dette skoleåret, forteller Herman.

Mandag hadde byggfagavdelingen, tradisjonen tro, invitert representanter fra de fire hovedfagene mur, betong, tømrer og stilas for å snakke om hvilke muligheter elevene har framover. Til stede var også Opplæringskontoret for håndverksfag i Vestfold (OKH Vestfold).

- Vi opplever at mange elever er usikre på hva de vil, og har derfor valgt å slippe litt opp på valgmulighetene i prosjekt til fordypning. En slik dag er derfor en fin mulighet for elevene til å få øynene opp for andre fag som for eksempel blikkenslager, rørlegger, maler og glassfag, forteller byggfaglærer Morten O. Holtan.

- I dag ønsker halvparten av Vg2-elevene å bli tømrer. Denne skjevfordelingen gjør det vanskelig å finne læreplass innen tømrerfaget. Derfor råder vi dem til å tenke litt annerledes, legger han til.

- Grip sjansen!

Å velge mer utradisjonelt kan være veien til en etterlengtet læreplass for elevene, og i tillegg gi dem flere bein å stå på videre i karrieren.

- Et godt eksempel er malerfag. Her er det mange ledige plasser, men ingen lærlinger. Vårt råd er at elevene griper sjansen til å komme seg ut, prøver seg litt og får erfare om dette er noe de kan tenke seg å jobbe videre med. Det er jo mye bedre enn å stå uten læreplass, sier Holtan.

- Litt klokere

Mens Herman Gjelstad Nilsen ikke lar verken fersk praksisplass, foredrag eller lærernes velmenende råd rikke på hans plan om tømrerlærling etter fullført PTF i betongfag, er medelev Kristoffer Mjøen Jensen fremdeles usikker.

- Det står vel mellom tømrer og betong. Jeg har tenkt og tenkt, hver eneste dag, på hva jeg vil bli. Jeg ble litt klokere etter foredragene, men jeg trenger fortsatt mer tid. Det er vanskelig.

Og han er ikke alene om å føle det på den måten. Forhåpentligvis er svaret like rundt hjørnet – og praksisplassen heller ikke så langt unna.

- En får jo ikke vite alt under slike foredrag, vi må jobbe litt selv også. Det er jeg klar for, avslutter Kristoffer Mjøen Nilsen.